Foto: OpturaDesign/Shutterstock
Door een vrijwel identieke website na te maken van een groot handelsplatform wist een man grote hoeveelheden crypto te stelen.
Nu de man voor de rechter is verschenen, is duidelijk geworden hoe de oplichtingspraktijken hebben plaatsgevonden.
37 miljoen dollar aan gestolen cryptocurrencies
In de Verenigde Staten verscheen vorige week de 30-jarige Chirag Tomar voor de rechtbank. De man werd verdacht van het stelen van 37 miljoen dollar aan cryptocurrencies via een phishingsite. Tijdens de zitting bekende de man schuldig te zijn aan zogeheten “wire fraud”. Voor dit strafbare feit kan een gevangenisstraf worden opgelegd van maar liefst 20 jaar in combinatie met een geldboete van 250.000 dollar.
Coinbase Pro phishingsite
De man kwam oorspronkelijk uit India en had in de Verenigde Staten een website opgezet met de naam Coinbase Pro. Crypto exchange Coinbase biedt een pro-versie van het handelsplatform aan. Deze is bereikbaar via de website “pro.coinbase.com”. Verdachte had de zelf gemaakte website precies doen lijken op de echte website van Coinbase.
Wanneer nietsvermoedende cryptohandelaren wilden inloggen, kregen zij een melding dat hun account was geblokkeerd. Vervolgens konden zij een speciaal telefoonnummer bellen of gebruikmaken van een live chat-functie. De ingevulde accountgegevens werden toen direct doorgestuurd naar de verdachte.
De verdachte gebruikte dan de wachtwoorden van de slachtoffers op de echte Coinbase-website en paste ze aan. De slachtoffers werden gevraagd om de ontvangen link voor het wijzigen van het wachtwoord, door te sturen in de chat. Ook moesten sommige slachtoffers de codes van hun twee factor-authenticatie (2FA) doorgeven. In sommige gevallen werd er zelf software geïnstalleerd, waarmee de computer kon worden overgenomen op afstand.
Uiteindelijk kon de oplichter inloggen en de crypto doorsturen naar zijn eigen wallet. Van het gestolen geld kocht de man dure horloges, auto’s en vakanties.
Grootste buit 240.000 dollar
In februari 2022 wist de oplichter crypto met een waarde van 240.000 dollar te stelen. Samen met andere oplichters verdeelden zij de crypto over meerdere wallets.
Vervolgens werd de crypto omgezet naar fiatvaluta, dat vervolgens werd verdeeld onder Tomar en zijn mede-oplichters.
Tomar riskeert een flinke celstraf en boete voor de oplichtingspraktijken. Op dit moment is het nog niet bekend wanneer de uitspraak zal worden gedaan.