Ransomware Trickbot richtte bijna een miljard aan schade aan
Foto: gualtiero boffi/Shutterstock
Hij heeft lang vrijuit kunnen gaan, maar uiteindelijk is hij dan toch opgepakt: de man achter Trickbot. Deze ransomware infecteerde zeven jaar lang computers over de hele wereld en stal meer dan $800 miljoen van ziekenhuizen, bedrijven en scholen. Ondanks de grote schade, is het vonnis een stuk minder zwaar dan gedacht.
Trickbot stal miljoenen gegevens
De Russisch Vladimir Dunaev ontwikkelde samen met een paar anderen Trickbot, waarmee hij computers infecteerde en gegevens stal. Trickbot was een ransomware die in staat was om inloggegevens, creditcardnummers en andere persoonlijke informatie te stelen van slachtoffers.
Met alle gevoelige informatie die Trickbot kon verzamelen, werd geld gestolen en vond er ook witwassen plaats. Dunaev was bij Trickbot betrokken vanaf 2015 tot 2020, maar het werd pas in 2022 neergehaald.
Dunaev was verantwoordelijk voor de software van Trickbot en hij ontwierp allerlei manieren waarop gevoelige informatie gestolen kon worden en computers op afstanden konden worden geïnfiltreerd. De software zat zo ingenieus in elkaar, dat Trickbot veel antivirussoftwares kon omzeilen.
De totale schade aan crypto
Miljoenen computers verspreid over de hele wereld werden door Trickbot geïnfecteerd. Onder de slachtoffers zaten grote bedrijven, scholen, maar vooral ook ziekenhuizen. Daarbij is er in totaal voor ruim $833 miljoen aan crypto gestolen.
Volgens het Amerikaanse Department of Justice is er terwijl Dunaev betrokken was bij Trickbot $3,4 miljoen gestolen van in totaal 10 slachtoffers binnen de Verenigde Staten.
Veroordeeld tot vijf jaar cel
Dunaev werd in 2021 opgepakt in Zuid Korea, waarna hij uitgeleverd werd aan de Verenigde Staten. Op dat moment liepen er zoveel verschillende aanklachten tegen hem, dat hij tot wel 60 jaar gevangenisstraf zou kunnen krijgen.
Hij is inmiddels veroordeeld, maar niet op alle fronten schuldig bevonden. Daardoor staat hem nu nog maar vijf jaar en vier maanden cel te wachten. Dunaev bekende onder andere schuld aan identiteitsfraude en bankfraude.
In het persbericht dat op de veroordeling volgde, laat het Amerikaanse Department of Justice weten dat het vonnis van grote betekenis is. Het geeft namelijk het signaal af dat de Amerikaanse overheid zich niet laat tegenhouden door grenzen als het over de aanpak van cybercriminaliteit gaat. Wil je nou altijd op de hoogte zijn – volg ons net als duizenden anderen gratis op Whatsapp.
Gratis kerstcadeau: Alle Nederlanders & Belgen ontvangen €20 bitcoin gratis
OKX, een van Nederlands populairste en goedkoopste exchanges, viert kerst en het nieuwe jaar: alle Nederlanders en Belgen ontvangen €20,- gratis bitcoin. Let op: dit geldt enkel voor de eerste aanmeldingen. De voorraad is beperkt.
Meld je deze week gratis aan en ontvang jouw gratis bitcoinbonus.
🚀 Gratis kerstcadeau uitpakken
🎙️Nieuw: Van Nederlander met 600eu per maand tot ware bitcoin-veteraan op Ibiza: “Dit is pas het begin”... Luister nu de podcast