Foto: GameStop aandelenkoers op Google
In 2021 zorgde één handelaar bijna persoonlijk voor een zogenaamde short squeeze van het aandeel GameStop (GME). Een gebeurtenis waarbij er veel handelaren wedden op een koersdaling, maar de koers juist gaat stijgen. Door de stijging worden de weddenschappen van de handelaren geliquideerd, waardoor de prijs nog sneller stijgt. De man achter dit moment was Keith Gill, destijds beter bekend onder zijn gebruikersnaam “Roaring Kitty”.
Fraude met effecten
Gill wordt momenteel aangeklaagd door een groep eisers voor fraude met effecten. De reden zijn de posts van de investeerder op zijn sociale-media platforms. Als gevolg van deze berichten schoot de koers van het GameStop aandeel destijds direct omhoog. Echter hoeft Gill zich geen zorgen te maken. Een voormalige federale aanklager, Eric Rosen, acht de kans groot dat de rechtszaak zal falen.
De aanklacht kwam op 28 juni binnen bij de rechtbank in het oostelijk district van New York. Volgens het ingediende document willen zij de invloedrijke handelaar aanklagen voor het regisseren van een zogenaamde pump and dump actie, door een aantal posts van hem op zijn sociale media.
Bij dit soort actie zorgt een invloedrijk persoon dat hij al aandelen bezit en deze vervolgs gaat promoten bij andere. Wanneer voldoende mensen inkopen, verkoopt de handelaar zijn aandelen en gaat hij er met de winst vandoor. Vervolgens crasht de koers van het aandeel door de grote verkoop en blijven de andere investeerders achter met aandelen die nog maar een fractie waard zijn in vergelijking met hun originele waarde.
Koersstijging GME door berichten sociale media
Roaring Kitty raakte na de short squeeze van het GameStop aandeel verwikkeld in een grote rechtszaak. Na de uitspraak nam hij op zijn sociale media accounts afscheid van zijn volgens, waarna hij niets meer van zich liet horen. Tot 13 mei van dit jaar, toen hij een aantal posts plaatste met cryptische afbeeldingen. Als gevolg hiervan schoot het aandeel van GameStop direct met 180% de lucht in.
Vervolgens deelde Gill op 2 juni met zijn volgers op Reddit-platform dat hij een positie had in het aandeel. Hij bezat zo’n vijf miljoen aandelen van GME en hield daarnaast nog 120.000 call opties aan met een einddatum op 21 juni. Opnieuw steeg de koers na deze berichten naar een bedrag boven de 45 dollar. Op 13 juni verkocht hij zijn call opties en maakte daar miljoenen dollars winst mee.
In de aanklacht is opgenomen dat Gill in zijn posts niet duidelijk genoeg maakte dat hij zijn call opties eerder dan de 21ste zou verkopen. Omdat investeerders rekening hielden met de 21ste, verloren zij veel geld op hun investeringen. Volgens voormalig aanklager Rosen houdt dit argument echter geen stand in de rechtszaal. Volgens heb begrijpt elke degelijke investeerder dat iemand niet zal wacht tot de einddatum met het verkopen van zijn call opties.
🚀 Blijf elke dag op de hoogte van wat er speelt in de wereld van crypto! Volg ons op Instagram voor het belangrijkste nieuws, interessante updates en maandelijkse crypto give-aways.