Een nationale bankgroep die Zuid-Koreaanse commerciële banken vertegenwoordigt, zal in juli de ID’s van hun haar klanten verifiëren, met behulp van blockchain-technologie.
The Korea Federation of Banks (KFB) zal officieel “BankSign” lanceren; een op blockchain gebaseerd platform voor identiteitscontrole, wat de binnenlandse banken in staat zou moeten stellen om hun decennia-oude verificatiesystemen te verbeteren met digitaliseren in zowel online al mobiel bankieren, bevestigde Korea JoongAng Daily.
Tot nu toe werden Koreaanse banken gedwongen om een 20 jaar oud beveiligingssysteem te gebruiken dat vanzelfsprekend inefficiënt en verouderd is. De regering heeft echter haar “Digital Signature Act”-beleid omgekeerd, waarbij binnenlandse instellingen de opdracht kregen om het openbare certificeringssysteem te gebruiken. Een woordvoerder van KFB zei het volgende:
BankSIgn is het eerste project dat mede is ontwikkeld door de lokale banksector, waarbij gebruik gemaakt wordt van blockchain-technologie.
Het blockchain-platform is met name gebouwd op Nexledger, een cloud computing platform voor particuliere bedrijven, ontwikkeld door Samsung SDS, de IT-dochteronderneming van het grootste conglomeraat van Zuid-Korea, Samsung.
Samsung SDS werd gelanceerd in april 2017 samen met Nexsign, een biometrische authenticatie-programma, die ook door Samsung is ontwikkeld en waarmee klanten toegang kunnen krijgen tot een groot aantal services met behulp van een enkele ID-authenticatie. Hoewel dit niets te maken heeft met BankSign van KFB, heeft Samsung haar Nexledger-blockchain al in oktober 2016 getest met Samsung Card, het creditcardbedrijf van Samsung.
Het is nu bekend dat de KFB in november 2017 een consortium van haar leden heeft opgericht voor onderzoek naar en implementatie van blockchain-technologie in de binnenlandse banksector. De ontwikkeling van BankSign is onmiddellijk van start gegaan, zei de KFB, voordat geselecteerde banken met een bètatest het systeem in gebruik namen in april dit jaar.
Verder zei de KFB dat BankSign na de officiële lancering, over slechts een paar weken, andere toepassingen zal vinden binnen overheids- en publieke organisaties.