Foto: Jeroen Meuwsen Fotografie / Shutterstock.com
Eind juni heeft de Europese Commissie het langverwachte wetsvoorstel voor de digitale euro onthuld. Dit project is erg controversieel, maar toch ligt het voorstel al bij de verschillende landelijke overheden om individueel te beoordelen. De Nederlandse regering heeft vandaag zijn steun voor het voorstel betuigd.
Kabinet akkoord met digitale euro
Dat blijkt uit een brief die het demissionair kabinet heeft gestuurd aan de rest van de Tweede Kamer. Het kabinet vindt net als de Europese Commissie dat de digitale euro de enige munteenheid in de Europese Unie zou moeten zijn, om zo het vertrouwen en het gebruik van de euro te waarborgen. De digitale euro is de Europese variant van een Central Bank Digital Currency (CBDC) en zal direct door de centrale bank worden uitgegeven.
Dat betekent dat ook het kabinet vindt dat de digitale euro door praktische alle ondernemers geaccepteerd moet worden. Er zouden uitzonderingsgevallen zijn, maar dit moet wel ‘objectief en handhaafbaar’ blijven, aldus het kabinet. Het wekt ook de indruk dat brief- en muntgeld uitgefaseerd zal worden, maar deze geldvormen blijven volgens de Europese Commissie gewoon bestaan.
De nieuwe versie van de euro zou gewoon via commerciële banken worden aangeboden, die consumenten gratis een rekening aan moeten bieden. Dat is nieuw ten opzichte van het huidige systeem. Want mede door de nog steeds relatief lage rentes vragen banken al een aantal jaar geld voor het aanbieden van een betaalrekening.
Zijn de zorgen omtrent digitale euro onterecht?
Volgens de planning zal het kabinet rond 29 augustus met kamervragen over de Europese CBDC komen. Verschillende leden van het Europese Parlement hebben al hun zorgen over het project geuit, zoals omtrent economische privacy en economische vrijheid. Zelfs sommige politici zien niet in hoe een volledig digitale euro voordelen biedt ten opzichte van het huidige financiële systeem.
Zo wil de Europese regering dat ‘anonieme, offline betalingen’ mogelijk moeten zijn met de digitale euro, wat net als cash voor een betere waarborging van de privacy zou leiden. Als je een betaling doet met twee telefoons, dan zou je geen internet nodig hebben om de transactie te bevestigen.
Verder zal de munt volgens het voorstel niet programmeerbaar zijn. Dat komt erop neer dat smart contracts niet van toepassing zullen zijn voor de munt. Je kunt dan niet gestuurd kunt worden door de centrale bank in waar je de digitale euro wel en niet voor kunt gebruiken.