Foto: Alois Oscar / Shutterstock.com
Eerder dit jaar werd duidelijk dat veel banken financieel in de problemen zitten. Helaas viel deze week nóg een bank om, namelijk het Amerikaanse First Republic. Volgens J.P. Morgan is het nog niet de laatste bank die problemen zal hebben.
Kleine Amerikaanse banken in de problemen
In een interview met Bloomberg legde Bob Michele, de Chief Investment Officer (CIO) van J.P. Morgans segment voor vermogensbeheer uit dat de bankencrisis vermoedelijk nog niet geëindigd is. “Het is ietwat naïef om te denken dat de bankenproblemen beperkt zullen blijven tot First Republic,” verklaarde hij. “[De bankencrisis] zou nooit hebben mogen gebeuren, [de bankensector] is de meest gereguleerde en de best gefinancierde industrie op de planeet,” aldus Michele.
Ook denkt hij dat kleinere banken in de toekomst nog problemen kunnen veroorzaken. “Regionale banken zijn vitaal voor de Verenigde Staten, daarom denk ik dat het echt een serieuze crisis is. Deze kleine banken zijn sterk afhankelijk van de FDIC en van de Federal Home Loan Bank voor extra kapitaal, maar we weten niet hoe ze operationeel zullen blijven als die programma’s worden stopgezet.”
De topman voegt toe dat rekeninghouders op grote schaal geld opnamen omdat ze het nodig hebben om van te leven of om hun bedrijf van de runnen. De 20% van de bevolking die het minst betaald krijgt heeft inmiddels minder geld op de bank staan dan toen de coronapandemie in volle gang was. Klanten van JP Morgan betalen nu bovendien twee keer zoveel rente op hun leningen.
Onderzoek: veel banken in de VS instabiel
Zijn constatering komt grofweg overeen met de conclusie van een onderzoek dat na het instorten van Silicon Valley Bank (SVB) is gepubliceerd. Minstens 186 banken zouden nog in de problemen kunnen komen, volgens data over hoe hard de activa van deze banken in waarde zijn gedaald. Wel zou de helft van de klanten van veel van deze banken zijn geld moeten opnemen om financiële problemen te veroorzaken.
De afgelopen paar maanden zag crypto wel brood in de bankencrisis. De crypto-markt zag namelijk een flinke groei doordat deze de afgelopen tijd gezien als een manier om het bestaande financiële systeem te omzeilen.