Foto: David Sandron/Shutterstock
Japan zet vandaag een historische eerste zet in de wereld van cryptocurrency. Het land heeft een nieuw regelgevend kader aangenomen voor zogeheten stablecoins, dat zijn crypto waarvan de waarde gekoppeld is aan een andere valuta of activa.
De wet volgt na de enorme crash van terraUSD (UST) en terra (LUNA), waar duizenden investeerders gezamenlijk miljarden hebben verloren. Japan is de eerste grote economie die een wet aanneemt voor stablecoins, meldt Bloomberg op 3 juni:
BREAKING: Japan passes a bill that clarifies the legal status of stablecoins and enshrines investor protections, one of the first major economies to do so https://t.co/Hn2YydGip5 pic.twitter.com/UX3fW4o8F6
— Bloomberg Crypto (@crypto) June 3, 2022
Stablecoins worden “digitaal geld” in Japan
Onder de nieuwe wet krijgen stablecoins in Japan een duidelijkere definitie en worden ze bestempeld als “digitaal geld.” Stablecoins moeten verbonden zijn aan de Japanse yen of andere wettelijke valuta.
Dat betekent echter dat in Japan alleen banken en financiële instellingen met de juiste vergunning stablecoins mogen uitgeven. Japanse cryptocurrency exchanges noteren geen stablecoins. Daarnaast moeten investeerders gegarandeerd hun stablecoins kunnen inruilen tegen de nominale waarde.
De Japanse financiële toezichthouder, de Financial Services Agency (FSA), heeft het wetsvoorstel opgezet en deze werd vandaag aangenomen door het Japanse Hogerhuis. De verwachting is dat de wet later dit jaar nog van kracht gaat. De FSA gaat in de komende maanden de wet verder uitwerken.
Bestaande stablecoins worden niet specifiek benoemd in het wetsvoorstel, ook niet USDT van Tether. Zelfs de ingestorte algoritmische stablecoin van Terra wordt niet benoemd, al kwam de wet waarschijnlijk in sneltreinvaart terecht na de recente crash. Men verwacht dat de bovengenoemde garantie weer vertrouwen terugbrengt naar stablecoins in Japan, die door de crash zwaar was beschadigd.
De hoeveelheid stablecoins in de wereld begon vanaf medio 2020 hard te stijgen en kwam in 2021 in een versnelling terecht. In mei daalde de totale marktkapitalisatie van alle stablecoins echter met bijna $30 miljard of zo’n 16%. De totale waarde van alle stablecoins in circulatie komt momenteel rond $160 miljard uit.