India heeft tot nu toe een wispelturige relatie gehad met de cryptomarkt. Aan het begin van dit jaar leek het ernaar dat de Reserve Bank of India (RBI) zelfs alle cryptocurrencies zou willen verbieden, een poging die uiteindelijk tot een rechtszaak leidde.
Eind augustus leek de overheid echter iets toleranter ten opzichte van cryptocurrency en sprak het over “de behoefte om een digitale munteenheid voor het land te verkennen”. Dusdanig was een interne groep opgezet door de RBI die de mogelijkheid zou bestuderen.
In de meest recente ontwikkeling lijkt een panel van het Indiase Ministerie van Financiën zo’n nationale cryptocurrency zelfs aan te bevelen. In een interview met Quartz India liet een ambtenaar weten dat het panel “aan het kijken is naar de verdere ontwikkeling van ons eigen onderzoek en de ontwikkeling van blockchain-technologie” en dat ze “een door de overheid ondersteunde cryptocurrency en crypto-token aan het evalueren zijn”.
Het panel van het Ministerie van Financiën was opgezet in december 2017 onder de toenmalige secretaris van het Departement van Economische Activiteiten. De taak van het panel was om met suggesties te komen voor het reguleren van cryptocurrencies. Hoewel het panel origineel rond eind juli klaar had moeten zijn, staat de deadline nu op het einde van het jaar.
Toch betekent dit niet direct dat de overheid van India ineens volledig openstaat voor de crypto-industrie. Zo liet een ambtenaar ook weten dat de overheid overweegt om het bezit van digitale coins naast de officiële cryptocoin van de overheid te verbieden:
Het panel is ook over een amendement in de Currency Act aan het discussiëren, waarbij het bezit van alle cryptocurrencies die niet zijn goedgekeurd door de overheid een strafbaar feit zal worden
Ondertussen blijft de RBI ook sterk optreden tegen de crypto-handel. Sinds juli is het ook verboden voor andere banken om relaties te onderhouden met crypto-exchanges. Dit leidde ertoe dat Zebpay, een van de grootste crypto beurzen in India, vorige maand haar deuren moest sluiten.