Foto: rawf8/Shutterstock
Veel overheden zijn de afgelopen tijd milder geworden wat de regulatie van cryptocurrencies betreft, maar dat geld niet voor alle landen. India heeft dit jaar een aantal relatief harde maatregelen genomen, en doet momenteel onderzoek naar witwaspraktijken bij grote exchanges. De Indiase overheid bevriest inmiddels de toegoeden van deze bedrijven. Nu gaat het om bijna $50 miljoen van Vauld dat is bevroren.
Geld verduisterd via crypto
In juni kwam aan het licht dat de Indiase tak van crypto-bank Vauld ook financiële problemen had door de door de terra (LUNA) crash. Veel bedrijven in de sector waren ‘besmet’ door de ondergang van Terra. Vauld viel daar ook onder, maar nadat concurrent Nexo aanbood om het bedrijf over te nemen, hadden we weinig meer gehoord van de problemen bij Vauld.
Nu heeft de Indiase overheid bekendgemaakt dat het de banktegoeden van Yellow Tune Technologies heeft bevroren. Het gaat om maar liefst 46,4 miljoen dollar, waarvan een deel bij de Indiase crypto-exchange Flipvolt ligt. Dit bedrijf is de Indiase tak van Vauld, die zijn hoofdkantoor in Singapore heeft. Vauld is nu dus indirect betrokken.
De bevriezing komt dus niet door Flipvolt en Vauld. In plaats daarvan zou Yellow Tune voor 3,7 miljard Indiase roepies (46,4 miljard dollar) aan geld hebben verduisterd via Chinese kredietverstrekkers. Yellow Tune blijkt een lege vennootschap te zijn geweest van twee Chinezen, die onder pseudoniemen hebben geprobeerd het geld te verduisteren.
Impact nog onbekend
De overheid benadrukt graag even dat de criminelen Flipvolt hebben gebruikt omdat dit handelsplatform erg slechte Know Your Customer -normen (KYC) hanteert. Het duo kon dus gemakkelijk een account aanmaken en aan de slag gaan. Hoe groot de Indiase tak van Vauld precies is is niet bekend, daardoor is het moeilijk om in te schatten hoe groot de impact op het bedrijf en op Vauld zelf zal zijn.
Afgelopen week bevroor de Indiase overheid ook al bijna $10 miljoen van WazirX, de grootste exchange van het land, als onderdeel van onderzoek naar witwaspraktijken.
Kort voor het weekend heeft Nederland Tornado Cash-ontwikkelaar Alexey Partsev gearresteerd, terwijl hij slechts software schreef die criminelen gebruikten voor verdachte praktijken.