Simon Bosch Simon Bosch
2 min. leestijd

IMF en El Salvador werken samen aan bitcoin-beleid

s
icon-overheidregulatie
Overheid en re…
IMF en El Salvador werken samen aan bitcoin-beleid

Foto: Alexandros Michailidis/Shutterstock

In 2021 maakte El Salvador van bitcoin (BTC) een officiële landelijke valuta. Sindsdien investeert de overheid ook zelf in de grootste cryptocurrency, wat al snel zorgde voor afgunst van het International Monetary Fund (IMF). Maar nu praten de twee partijen met elkaar, om zo onnodige risico’s te voorkomen.

Beruchte cryptozakenman gedood bij moordaanslag op vliegveld
Beruchte cryptozakenman gedood bij moordaanslag op vliegveld

IMF niet blij met bitcoin van El Salvador

Het IMF is een internationale beleidsmaker onder de paraplu van de Verenigde Naties. De organisatie werkt aan internationale monetaire stabiliteit, door samen te werken met centrale banken en overheden van over de hele wereld.

Zo heeft het IMF meegeholpen met de bailout van landen als Griekenland in de Kredietcrisis van 2008 en met de problemen door de coronapandemie. Ook houdt het nauwlettend de wereldeconomie in de gaten, en daarmee ook het monetair beleid van individuele overheden en centrale banken.

El Salvador houdt er een creatieve strategie op na, door bitcoin aan te houden als een soort valutareserve. De overheid van het land is, zoals veel Bitcoiners, van mening dat het financiële systeem niet stabiel genoeg is. Bitcoin vormt een uitkomst voor het gebrek aan vertrouwen van de overheid in de Amerikaanse dollar, de enige andere fiat-valuta van El Salvador.

Maar dit gaat regelrecht tegen het beleid van het IMF in, dat op een conventionele manier problemen met stabiliteit op wil lossen. Nog niet zo lang geleden heeft het IMF zware kritiek geuit op El Salvador.

Advertentie

IMF praat alsnog met El Salvador

Toch schrijft het IMF in een persbericht dat het met de regering van president Nayib Bukele werkt aan passend risicomanagement. De overheid bezit namelijk 5.750 BTC, wat bij de huidige bitcoin koers zo’n 323 miljoen dollar waard is.

El Salvador staat volgens gegevens van het IMF op plaats 111 wat het Bruto Binnenlands Product per hoofd van de bevolking betreft. Er is dus ruimte voor verbetering. Naast de risico’s die bitcoin voor El Salvador vormt, werken de twee partijen samen aan sterkere financiële reserves, beter beleid en meer transparantie binnen het bankensysteem. Ook wordt er onderhandeld voor financiële hulp vanuit het IMF.

🚀 Blijf elke dag op de hoogte van wat er speelt in de wereld van crypto! Volg ons op Instagram voor het belangrijkste nieuws, interessante updates en maandelijkse crypto give-aways.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon Bosch is een fanatiek macro-analist die diepgaand onderzoek doet naar onderwerpen waar de meeste mensen niet naar willen kijken. Hij richt zich op de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld en onderzoekt alles met twee kanten. Volgens Simon bestaan er geen onderwerpen zonder twee kanten en is een sceptische blik altijd nodig. Hij gelooft dat de wereld kapot is en dat crypto een deel van de oplossing kan zijn.

Net binnen
Trending
Nederlandse trader onthult: zo spot je memecoin parels vroegtijdig
Nederlandse handelaar onthult ‘zo vind ik memecoin parels vroegtijdig’
Bitcoin nadert snel $100.000, altcoins als ETH, XRP en ADA ontploffen
Deze cryptomunt stormt de top 50 binnen na stijging van 190%
Solana-ontwikkelaars ontwijken groot gevaar door pijlsnelle update
Dit had je verdiend als je sinds 2020 maandelijks €100 aan Solana kocht
Bitcoin houders opgelet: rentestijging bedreigt droom van €100.000
Bitcoin houders opgelet: rentestijging bedreigt droom van $100.000
XRP koers knalt met 14% omhoog na groot nieuws van SEC-voorzitter
XRP koers knalt met 14% omhoog na groot nieuws van SEC-voorzitter
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

Nederlandse cryptobedrijven kunnen nu vergunning aanvragen bij AFM
AFM ziet gevaren bij losgebarsten bitcoin-markt voor Nederlanders
'Wat hij met crypto gedaan heeft, daarvoor is sorry niet genoeg'
‘Wat hij met crypto gedaan heeft, daar is sorry niet genoeg voor’
Minister van Financiën Heinen geeft toe: 'Ik heb zelf ook crypto'
Minister van Financiën Heinen geeft toe: ‘Ik heb zelf ook crypto’
Advertentie