Roy van Krieken Roy van Krieken
2 min. leestijd

Het Terra-effect: Australië wil strenge regulatie van stablecoins

Het Terra-effect: Australië wil strenge regulatie van stablecoins

Foto: Benny Marty/Shutterstock

Een wetgever in Australië , Andrew Bragg, heeft onlangs een wetsvoorstel ingediend waarmee stablecoins in het land streng gereguleerd zullen worden. Zo zullen partijen alleen nog stablecoins mogen uitgeven als zij hiervoor een licentie bij de centrale bank hebben. Dit wetsvoorstel komt uiteraard als gevolg van de ondergang van het Terra (LUNA) netwerk waarbij een grote stablecoin (UST) in korte tijd volledig ten onder ging.

Polygon (MATIC) beoogt sterke stijging: data toont piek in actieve gebruikers
Polygon (MATIC) beoogt sterke stijging: data toont piek in actieve gebruikers

Stablecoin regulatie

Het wetsvoorstel, dat de naam Digital Assets (Market Regulation) Bill heeft gekregen, wil “de deur openen voor meer investeringen en groei van de crypto industrie in Australië bevorderen”, dat meldt de Financial Review vandaag. 

Volgens de wet zal het een overtreding zijn om zonder vergunning stablecoins uit te geven. Tegelijkertijd zullen aanbieders van stablecoins reserves bij een Australische bank moeten hebben en elke drie maanden een uitgebreid rapport aan de autoriteiten moeten geven. Daarnaast moeten de uitgevers bereid zijn om op elk moment gecontroleerd te worden.

Bragg gaf aan dat zijn wetsvoorstel direct het gevolg was van de ineenstorting van het Terra-ecosysteem. In mei van dit jaar ging Terra volledig ten onder en ging maar liefst $45 miljard aan waarde in rook op. Dit debacle zorgde er voor dat wetgevers en regulatoren over de hele wereld plotseling met argusogen naar stablecoins keken.

“Wat we de laatste zes maanden of zo hebben gezien is de ineenstorting van belangrijke stablecoins, waaronder de Amerikaanse stablecoin Terra. […] Het is erg belangrijk dat we consumenten beschermen tegen onnodige schade,” zei senator Bragg.

De ‘digitale yuan’

Ook wil senator Bragg Australische bedrijven en burgers beschermen tegen de digitale yuan. Dat is uiteraard de digitale versie van de Chinese nationale valuta. Deze digitale yuan wordt steeds meer gebruikt in Australië en volgens Bragg is dit problematisch voor de nationale veiligheid.

“Die munt zou, als deze in landen de Stille Oceaan of zelfs in Australië algemeen zou worden, de Chinese staat een enorme economische en strategische macht geven die hij nu niet heeft. Dus ik denk dat we daarop voorbereid moeten zijn. We moeten meer weten over deze digitale valuta, dus het wetsvoorstel voorziet in rapportageverplichtingen op dat gebied,” zei hij. 

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy van Krieken is redacteur bij Crypto Insiders sinds april 2021. Met een diploma in geschiedenis van de Universiteit Utrecht, heeft Roy zijn schrijfvaardigheden aangescherpt, wat een natuurlijke overgang naar een schrijfcarrière mogelijk maakte. Zijn interesse in cryptocurrency en blockchain werd gewekt door vrienden en zijn eigen investerings- en tradingervaring. Roy’s specialisaties omvatten macro-economische trends, trading en regulatie. Hij is vastbesloten om betrouwbare en toegankelijke crypto-informatie te bieden en zo bij te dragen aan de mainstream adoptie van cryptocurrency in Nederland.

Net binnen
Trending
Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk - eindigde in nachtmerrie
Uitgelicht Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk – eindigde in nachtmerrie
Succesvolle man boekte 566.500% winst door slimme zet in crypto coin
Succesvolle man boekte 566.500% winst door slimme zet in crypto
Bitcoin kan dit weekend onder $50.000 duiken, waarschuwt Arthur Hayes
Waarom daalt de bitcoin koers vandaag zo hard?
Bitcoin 'op randje van crash', 2021-scenario is mogelijk
Crypto Radar: Bitcoin koers klapt en zakt $2.500 in anderhalf uur tijd
XRP drama toch niet voorbij? Ripple vraagt uitstel boete voor beroep
XRP drama toch niet voorbij? Ripple vraagt uitstel boete voor beroep
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

'De SEC is de rechtbank aan het misleiden', zegt crypto-topman
‘De SEC is de rechtbank aan het misleiden’, zegt crypto-topman
Cryptosalaris wint in rechtbank: werkgever moet uitbetalen in crypto
Cryptosalaris wint in rechtbank: werkgever moet uitbetalen in crypto
Video van gegijzelde directeur van cryptobeurs verspreid op X
Video van gegijzelde directeur van cryptobeurs verspreid op X
Advertentie