Gisteren was nog op Crypto Insiders te lezen dat cryptocurrency-exchange Poloniex een schikking had getroffen met de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC).
De bitcoin (BTC) beurs zou zich schuldig hebben gemaakt aan de verkoop van “unregistered securities,” oftewel effecten zonder vergunning. Poloniex gaat een boete van $10 miljoen betalen, maar wilde geen aantijgingen toegeven noch ontkennen.
Hester Peirce, commissielid van de SEC, ook bekend als de “Crypto Mom,” haalt fel uit naar de schikking. Volgens Peirce is de beslissing van de SEC een duidelijke weerspiegeling dat de toezichthouder zich verder inzet op een handhavingsgerichte benadering naar crypto toe, in plaats van probeert te achterhalen hoe de markt redelijkerwijs valt te reguleren:
Thoughts on Poloniex action, which reflects our continued enforce-don’t-figure-out-how-to-reasonably-regulate approach: https://t.co/XScIMTFTDd
— Hester Peirce (@HesterPeirce) August 9, 2021
Peirce haalt vooral uit naar de onduidelijke regelgeving in de VS en de extreem trage wijze dat de SEC hier vooruitgang in maakt. Zij vindt het begrijpelijk dat marktdeelnemers verrast zijn als de SEC plotseling aan de deur klopt wanneer de instantie zelf ondoorzichtig te werk gaat omtrent crypto regelgeving.
Peirce zegt dat Poloniex ervoor had kunnen kiezen om zich bij de SEC te registreren als een securities exchange, maar het bedrijf had dan waarschijnlijk jaren moeten wachten op een beslissing. De Crypto Mom zegt dat de SEC een reeks van vragen moet beantwoorden over welke activa nu onder de effectenwet vallen, waarom en hoe marktdeelnemers dit kunnen achterhalen.
Dat klinkt wellicht als een steunbetuiging voor Ripple (XRP) in de lopende rechtszaak met de SEC. Echter was Peirce al in een eerder voorstel voor een regelgevend kader duidelijk dat de classificatie van crypto als effecten vooral gaat om de mate van decentralisering en dat ontbreekt juist compleet bij XRP.
Poloniex was ooit een grote Amerikaanse exchange en werd in 2019 voor $400 miljoen door Circle gekocht. Circle verkocht het bedrijf later aan onder andere Justin Sun, CEO van Tron (TRX) en een controversieel figuur in de industrie.