Foto: DarSzach/Shutterstock
In de wereld van cybercriminaliteit heeft de politie een grote klap toegebracht aan de beruchte gijzelsoftwarebende LockBit. Deze groep, die bekend staat om hun verwoestende cyberaanvallen, werd onlangs ontmanteld na een intensieve operatie van wetshandhavers.
Europa pakt hackersgroep keihard aan
LockBit kwam in de schijnwerpers vanwege hun beruchte praktijken van ransomware-aanvallen. Daarbij dringen ze systemen van bedrijven over de hele wereld binnen en gijzelen ze gegevens in ruil voor losgeld. Deze aanvallen veroorzaken aanzienlijke financiële schade en verstoringen voor talloze slachtoffers, variërend van kleine bedrijven tot grote multinationals. Maar nu lijkt het tij te keren voor deze cybercriminelen, aangezien de politie met succes hun activiteiten heeft ingeperkt.
De ontmanteling van LockBit kwam tot stand na een grondig onderzoek en samenwerking tussen internationale wetshandhavingsinstanties. De politie sloeg samen met de Amerikaanse en Britse veiligheidsdienst de handen in een om de hackgroep voor goed neer te halen. Het resultaat? Twee arrestaties, 14.000 geblokkeerde accounts en een overname van de hoofdwebsite. Dat meldt onderzoeksorganisatie Europol volgens de officiële kanalen.
De aanval op de hackersgroep, bekend onder operatie Cronos, staat onder leiding van de Britse National Crime Agency (NCA). De NCA houdt zich bezig met de bestrijding van georganiseerde misdaad, daar waar Europol verantwoordelijk is voor de samenwerking tussen de politiediensten.
Lockbit raakt controle kwijt en verliest cryptowallets
Hoofd van de NCA, Graeme Biggar, is zeer te spreken over de ontwikkelingen van operatie Cronos.
“Door onze nauwe samenwerking hebben we de hackers gehackt. We hebben de controle over hun infrastructuur overgenomen, hun broncode in beslag genomen en sleutels verkregen waarmee slachtoffers hun systemen kunnen ontsleutelen.”
De NCA heeft controle over kunnen nemen van het platform dat de hackers gebruikte voor de cyberaanvallen. Daarnaast hebben ze de website overgenomen die actief was op het dark web. Deze website werd door Lockbit ingezet om de namen van slachtoffers te publiceren. Nu zet de wetshandhavingsinstantie van het Verenigd Koninkrijk deze website in om informatie vrij te geven over de acties van Lockbit.
Europol weet verder de melden dat er zo’n 200 cryptowallets zijn bevroren die aan de criminele organisatie gelinkt zijn. Eerder kwam de hackersgroep in het nieuws vanwege de hack op de Nederlandse voetbalbond, de KNVB. Zij betaalden naar verluid uiteindelijk 1 miljoen euro aan losgeld om de persoonsgegevens van de medewerkers te beschermen.