Tim Kamp Tim Kamp
2 min. leestijd

Goed voor crypto? Europese Centrale Bank wil blockchain inzetten

s
icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Goed voor crypto? Europese Centrale Bank wil blockchain inzetten

Foto: ilolab/Shutterstock

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft aangekondigd dat het blockchain-technologie en multiparty computation (MPC) onderzoekt.

Dit maakt onderdeel uit van de inspanningen om de beveiliging van banksystemen te verbeteren. De eerste experimenten zijn al uitgevoerd, en blijken succesvol.

Bitcoin en cryptokoersen dalen na debat tussen Trump en Harris
Bitcoin en cryptokoersen dalen na debat tussen Trump en Harris

Blockchain & MPC verhogen beveiliging voor bankensystemen

MPC-technologie decentraliseert privésleutelbeheer door sleutels (keys) op te splitsen en onder meerdere partijen te verdelen. Verder biedt de technologie aanvullende beveiligingsvoordelen door het elimineren van zogeheten single points of failure (SPOF). Dit zorgt ervoor dat wanneer een deel van een systeem faalt, niet het gehele systeem in elkaar stort.

De ECB was druk bezig met een experiment op het gebied van blockchain-technologie, gericht op de digitale euro, een zogeheten central bank digital currency (CBDC). Dat liet Niel Smart, Chief Academic Officer van cryptografiebedrijf Zama, onlangs weten.

“We hebben een experiment gedaan met de Europese Centrale Bank over liquiditeitsmatching… En een aantal toepassingen op CBDC’s zijn eigenlijk geweest om de centrale bank uit de vergelijking te halen en te vervangen door een blockchain.”

De toepassing van MPC in blockchain heeft meerdere voordelen. Ten eerste verhoogt het de beveiliging door sleutelbeheer te decentraliseren, wat betekent dat het binnenvallen van één partij niet genoeg is om toegang te krijgen tot de assets zoals bitcoin (BTC).

Ten tweede biedt het flexibiliteit door aanpasbare veiligheidsprotocollen, zoals het instellen van een drempel voor het aantal benodigde goedkeuringen voor transacties. Dit maakt het systeem robuuster tegen cyberdreigingen en biedt tegelijkertijd operationele flexibiliteit.

Advertentie

Experiment succesvol, al kent de technologie enige uitdagingen

Echter zijn er ook uitdagingen, aldus Smart. De grootste daarvan is misschien wel het matchen van de liquiditeit, wanneer er meerdere partijen zijn die tegelijk transacties uitvoeren.

“Dan is het probleem als je meerdere entiteiten op de blockchain hebt en het is allemaal versleuteld spul, hoe doe je dan liquiditeitsmatching? Dat is echt een groot probleem.”

Het experiment, dat eerder werd benoemd, bleek succesvol. Helaas is het ondersteunen van de gehele Europese economie nog een grote stap. Daarover zei Zama’s Smart:

“We hebben een experiment gedaan met de Europese Centrale Bank waarbij we in wezen de Finse economie door een MPC-engine lieten lopen, en we konden het bijhouden. We konden Finland bijhouden, wat goed is, maar nog niet op Europese schaal.”

Geen belangrijk crypto nieuws meer missen? Volg dan ons spiksplinternieuwe Whatsapp Kanaal. Hier houden we je 7 dagen per week op de hoogte van het belangrijkste crypto nieuws.

Deel dit artikel
Tim Kamp

Tim Kamp is sinds september 2023 redacteur bij Crypto Insiders. Met een HBO Bachelor in Sport, Management & Ondernemen van de Hogeschool van Amsterdam en ervaring bij BitKamp, brengt hij een unieke combinatie van marketingkennis en crypto-expertise. Zijn passie voor cryptocurrency ontstond vanuit een interesse in geldbeheer en investeren, wat hem uiteindelijk naar Bitcoin leidde. Bij Crypto Insiders deelt hij nu zijn kennis en inzichten met een breed publiek.

Net binnen
Trending
Amateur bitcoin miner krijgt door toeval de jackpot, in één klap rijk
Amateur bitcoin miner krijgt door toeval de jackpot, in één klap rijk
Vrouw (26) ontving €2,5 miljoen in crypto, twijfelt over onverwacht fortuin
Vrouw (26) ontving €2,5 miljoen in crypto, worstelt met nieuwe realiteit
Bitcoin-eenjaar-geleden-rekensom-wat-1000euro
Rekensom: Wat €1000 in Bitcoin een jaar geleden nu waard zou zijn
Bitcoin op scherp, zet woensdag en donderdag in je agenda
Bitcoin op scherp, zet woensdag en donderdag in je agenda
Wat kan Bitcoin fataal worden en de koers naar €0 sturen?
Wat kan Bitcoin fataal worden en de koers naar €0 sturen?
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

SEC bestempelt nog meer crypto als effecten in strijd tegen Binance
SEC bestempelt nog meer crypto als effecten in strijd tegen Binance
Nalatige crypto wetgeving leidt tot tik op de vingers voor Britse waakhond
Britse overheid maakt Bitcoin ‘officieel bezit’ met nieuwe cryptowet
Crypto-waakhond SEC onder vuur om dubieuze personeelskeuzes
Crypto-waakhond SEC onder vuur om dubieuze personeelskeuzes
Advertentie