Foto: Jarretera / Shutterstock.com
Veel overheden wereldwijd zijn druk met het bedenken van constructieve regels voor de crypto-industrie, maar tegelijkertijd kiezen ze voor soms wel érg strenge regels. Een beruchte wet die mogelijk wereldwijd ingesteld zal worden is al actief in het Verenigd Koninkrijk. De gevolgen voor crypto zijn aanzienlijk.
Travel Rule voor crypto al actief in VK
Op 17 augustus onthulde de Britse Financial Conduct Authority (FCA) dat het vanaf 1 september verplicht is voor crypto-bedrijven om strenge identiteitscontroles en andere checks omtrent klantgegevens uit te voeren. In het verleden moest je al bewijzen wie je was met een ID-bewijs. Vanaf vandaag is dat niet genoeg meer, want je moet nu bijvoorbeeld ook aangeven waarom je een bepaalde transactie verstuurt.
Ook zijn bedrijven verplicht om de klant te dwingen om bepaalde gegevens te verstrekken als de klant dit nog niet heeft gedaan. Dit is vanwege de antiwitwasmaatregelen die het Verenigd Koninkrijk hanteert, die ook gelden voor bijvoorbeeld commerciële banken.
Als een crypto exchange een transactie met cryptocurrencies ontvangt van een klant waar de Travel Rule nog niet geldt, dan moet hier ook rekening mee gehouden worden. Het bedrijf moet dan onder andere een risicoanalyse uitvoeren, alhoewel het niet duidelijk is wat hier precies onder wordt verstaan.
The Travel Rule is designed to bring greater transparency to cryptoasset transfers, making it harder for criminals to use #crypto for illegal activity.https://t.co/kmB6rgMn5e
— Financial Conduct Authority (@TheFCA) August 17, 2023
Strenge crypto regels afkomstig van FATF
De regels zijn niet volledig bedacht door de overheid van het VK, maar door de Financial Action Task Force (FATF). Dit instituut heeft regels opgesteld die verschillende overheden overwegen om te implementeren, waaronder die van de Europese Unie.
Ook de Nederlandse overheid is dus indirect van plan om in meerdere of mindere mate deze regels door te voeren. Een deel hiervan is al ingevoerd, zo is het op Coinbase al ruim een jaar verplicht om bij transacties niet alleen aan te geven wie je bent en zelfs waar je woont, ook moet je aangeven waar de transactie voor is.
Onlangs hebben twee Nederlandse crypto-experts een brief gestuurd naar de Nederlandse overheid met de vraag om de procedure voor deze maatregelen stop te zetten. Ze zouden tegen mensenrechten in gaan. Met een nieuwe lobbygroep richten zij zich bovendien op de bredere financiële privacy van alle inwoners van Europa.