Volgens Anurag Thakur, de Indiase minister van Financiën en Zakenrelaties, is er op dit moment geen enkele wet in ontwikkeling die cryptocurrencies zoals bitcoin (BTC) volledig zou verbieden. Dit zei de minister in reactie op de eerder uitgelekte wetsvoorstel waarin stond dat zo’n wet er zou gaan komen.
In het uitgelekte wetsvoorstel kon het volgende gelezen worden:
Niemand mag cryptocurrency minen, genereren, behouden, verkopen, verhandelen, afgeven, overdragen, verwijderen of gebruiken op het grondgebied van India.
Volgens de minister is er echter geen sprake van dergelijke wetgeving. In reactie zei Thakur:
Momenteel bestaat er geen aparte wet voor het behandelen van problemen met betrekking tot cryptocurrencies. Daarom ondernemen alle betrokken afdelingen en wetshandhavingsinstanties, zoals de RBI, handhavingsdirectoraat en inkomstenbelastingautoriteiten, enz. Actie overeenkomstig de relevante bestaande wetgeving.
De geruchten veroorzaakten grote zorgen bij onder andere crypto-deskundigen. Volgens hen zou een dergelijk “dekenverbod” er voor zorgen dat India achterop raakt in de constant innoverende digitale economie. Er zijn echter ook voorstanders van een dergelijk verbod.
Zo’n verbod zou de monopoliepositie van de rupee, de fiat valuta van het land, namelijk helpen behouden. Of een verbod daarvoor de juiste oplossing is, is volgens deskundigen in binnen- en buitenland onwaarschijnlijk.
De minister maakte daarnaast bekend dat een speciaal comité aan de slag is gegaan om regelgeving met betrekking tot cryptocurrencies te ontwikkelen. Zij hebben een eerste verslag uitgebracht met daarin de kernpunten die nieuwe wetgeving zou moeten aanpakken. Er is echter geen duidelijke tijdlijn bekendgemaakt voor deze ontwikkelingen en het blijft daarmee onzeker wanneer het comité met concrete voorstellen komt.
Hou jij de bitcoin-koers in de gaten? Crypto Insider David, onze eigen analist, heeft zijn visie weer in zijn wekelijkse analyse verwerkt. Zijn laatste stuk vind je hier!
Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan op onze push-berichten, Facebook– of Twitter. Meediscussiëren? Meld je dan aan voor ons Telegram kanaal.