Foto: Poetra.RH/Shutterstock
In mei zullen de leden van de G7 rond de tafel gaan om een nieuwe strategie te verzinnen omtrent crypto regelgeving. Leiders van Japan, de VS, Canada, Frankrijk, Groot Brittannië, Duitsland en de Europese Unie willen naar verluidt meer transparantie en bescherming voor investeerders. Een gedeeld globaal plan moet de basis voor een regelgeving kader vormen. Volgens het Japanse Kyodo News willen de landen mogelijk strenge regelgeving voor crypto invoeren.
G-7 to push for tighter #cryptocurrency regulationshttps://t.co/HZDuyvqDKX#G7 #KyodoNewsPlus
— Kyodo News | Japan (@kyodo_english) March 26, 2023
Grote stap naar globale crypto regelgeving
In mei zullen de G7 leden in Hiroshima, Japan bij elkaar komen. Sommige landen, zoals Japan, hebben al duidelijkere regelgeving voor crypto. Anderen zijn nog druk bezig met het opstellen van nieuwe wetten, zoals de Europese Unie met de alomvattende Europese crypto wet, genaamd MiCa, die volgend jaar in werking moet treden.
De landen hebben niet allemaal even vriendelijke regelgeving ten opzichte van crypto. Zo wordt crypto in Canada volgens de wet als effect gezien, en ook in de VS is dit een term die vaak in de mond wordt genomen door de Amerikaanse financiële waakhond.
Nadat de leden in mei samenkomen zullen de toezichthouders hard aan het werk gaan om vervolgstappen te nemen. In juli en september zullen volgens de planning aanbevelingen over de regelgeving van crypto gedaan worden.
CBDC’s op komst
In februari maakte het Internationaal Monetair Fonds (IMF) ook een actieplan bekend wat betreft crypto. Het internationale financiële instituut riep landen op om crypto niet als legaal betaalmiddel te introduceren, zoals bijvoorbeeld El Salvador wel deed in 2021. Wel moedigt het IMF duidelijke regelgeving aan en is het zelf bezig met het opzetten van een infrastructuur voor CBDC’s.
CBDC’s, kort voor central bank digital currencies, zijn crypto-assets die een verlenging zijn van bestaande valuta’s. Bijna elk land is bezig met de ontwikkeling van zo’n CBDC. Zo is de EU bezig met een digitale euro, en ook de VS heeft plannen voor een digitale dollar. China lanceerde zelfs al een eigen CBDC, de digitale yuan, of e-CNY.
Er wordt gespeculeerd dat overheden streng optreden tegen crypto om hun eigen CBDC’s meer ruimte te geven. Via CBDC’s kunnen bestaande financiële systemen sneller, efficiënter en makkelijker te controleren worden. Zorgen zijn echter geuit over deze nieuwe digitale vormen van geld en een einde kunnen maken aan financiële privacy en vrijheid.