Foto: SergeiShimanovich/Shutterstock
Op maandag en dinsdag kwamen de G20-landen bij elkaar om te overleggen waar op mondiale schaal aan gewerkt moet worden. Dit keer was de top erg verdeeld door de oorlog in Oekraïne, maar niet op alle vlakken gold dit. De landen vinden namelijk wel dat de crypto-markt streng gereguleerd moet worden.
G20 was verdeeld over crypto
Voor de G20-top komen de Ministers van Financiën en de gouverneurs van de centrale banken van onder andere de VS, de Europese Unie, Canada, Rusland, China, het Verenigd Koninkrijk en Saoedi-Arabië bij elkaar. Veel van deze landen zijn het regelmatig niet met elkaar eens of staan vaak zelfs lijnrecht tegenover elkaar, zoals de VS en China en EU-landen en Rusland.
Maar wat de crypto-industrie stonden de landen juist achter elkaar. Voorafgaand aan de top wilden traditionele bedrijven erg graag strengere regels voor crypto – zij zien de jonge industrie natuurlijk als een bedreiging.
Maar veel crypto-bedrijven waren juist bang dat te strenge regels innovatie zou kunnen ondermijnen en wellicht zelfs concurrerende landen een streepje voor zou geven. Zo waarschuwde Coinbase afgelopen mei de Amerikaanse overheid voor zijn eigen belemmerende regels. Dat zou China en diens Central Bank Digital Currency (CBDC) extra slagkracht geven.
Een paar weken terug waren sommige landen in de G20 nog erg terughoudend als het gaat om stablecoins, terwijl de G7-landen (Frankrijk, Duitsland, Italië, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Canada en Japan) wat meer open waren. De rest van de landen waren bezorgd om de risico’s die de tokens kunnen vormen voor de financiële stabiliteit.
Vorig jaar en zelfs dit jaar is menig stablecoin namelijk instabiel geworden. Veel andere landen in de G20 hebben minder omvangrijke nationale valuta, daarom is een grote stablecoin een grotere bedreiging voor hen dan voor de G7.
Strengere crypto-regels in G20 komen toch
Nu heeft de G20 besloten dat het inderdaad belangrijk is om de crypto-industrie strenger te reguleren. Dat blijkt uit een persconferentie van dinsdag. De aankondiging werd gedaan door India, die momenteel het elke vier jaar wisselende presidentschap voor de G20 heeft. Om precies te zijn wil de G20 de regels van het Financial Stability Board (FSB) aanhouden.
Ook wil de landengroep serieuzer kijken naar CBDC’s, die het financiële systeem fundamenteel zouden kunnen veranderen. Ze zouden internationale transacties gemakkelijker en sneller kunnen maken. De Bank for International Settlements denkt dat er tegen 2030 zo’n 24 CBDC’s zullen zijn.