Foto: Maxx-Studio/Shutterstock
Op 28 en 29 juni vindt de G20-top plaats in het Japanse Osaka. Daar zullen wereldleiders onder andere over cryptocurrency reguleringen gaan praten. Dit weekend werd er al een meeting gehouden over het onderwerp met onder andere ministers van financiën en centrale banken uit verschillende landen in de wereld.
Op zaterdag sprak het hoofd van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) kort over cryptocurrencies tijdens deze meeting. Ze zei:
de harmonisatie van verschillende benaderingen van land tot land, zoals het omgaan met crypto-activa en niet-bancaire financiële intermediairs, is belangrijk, maar het moet ook streven naar financiële stabiliteit en consumentenbescherming,
Al langere tijd zijn verschillende organisaties bezig om reguleringen te ontwerpen die tijdens deze meeting en de G20-top worden gepresenteerd. Elke organisatie heeft een eigen gebied waarin het reguleringen ontwerpt en onderzoek doet. Organisaties die meewerken zijn onder andere the International Organisation of Securities Commissions (IOSCO), the Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD) en the Financial Stability Board (FSB). Deze laatste organisatie zei over het proces:
Instellingen die standaarden ontwikkelen en andere internationale organisaties werken op een aantal fronten en richten zich rechtstreeks op kwesties die voortvloeien uit crypto-activa. Ze zijn voornamelijk gericht op beleggersbescherming, marktintegriteit, anti-witwaspraktijken, blootstellingen aan banken en monitoring van financiële stabiliteit.
Een van de punten waarover vertegenwoordigers uit de G20-landen het eens hopen te worden is een register voor cryptocurrency exchanges. Met dit register moet het “virtueel witwassen van geld” voorkomen worden. Japan, gastheer van de top, heeft al aardig wat ervaring opgedaan met een dergelijk register. Alle cryptocurrency exchanges in het land moeten aan strenge eisen voldoen en moeten zich bijvoorbeeld aanmelden in het register.
Een ander onderwerp dat aan bod komt is de financiële stabiliteit. Zo onderzoekt de FSB of cryptocurrencies een gevaar kunnen vormen voor de stabiliteit:
Tot op heden blijft de FSB oordelen dat crypto-activa op dit moment geen materiële risico’s vormen voor de mondiale financiële stabiliteit, maar dat ze wel een aantal andere beleidskwesties opwerpen dan financiële stabiliteit.
Naast deze onderwerpen zullen ook andere onderwerpen aan bod komen, zoals initial coin offerings (ICO). Mogelijk worden de G20-landen het tijdens de top erover eens om nieuwe, wereldwijde reguleringen te implementeren die het gebruik van cryptocurrencies onder andere veiliger maken en witwassen tegen zullen gaan.
Heb je maandag de wekelijkse bitcoin (BTC) koersanalyse van Crypto Insider David gemist? Klik hier om deze alsnog te lezen!
Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan op onze push-berichten, Facebook– of Twitter. Meediscussiëren? Meld je dan aan voor ons Telegram kanaal.