Nederlandse witwasplatforms offline gehaald na grootschalig onderzoek
Foto: Sirozy / Shutterstock.com
Overheidsinstanties zijn al jaren bezig met de strijd tegen crimineel geld. Dat geld wordt vaak met cryptocurrencies en crypto diensten witgewassen. Helaas komen deze illegale activiteiten met enige regelmaat voor, omdat de decentraliteit en anonimiteit van cryptocurrencies en de blockchain gunstig is voor criminelen. In dit kader heeft de Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD) recent ook actie ondernomen na een lang onderzoek.
Twee crypto-onderzoeken bleken nauw verbonden
Aan de jarenlange strijd kan sinds kort weer een nieuw hoofdstuk worden toegevoegd. De FIOD heeft namelijk 7 miljoen euro aan cryptocurrencies in beslag genomen en daarnaast nog eens twee cryptodiensten offline gehaald. Beide platformen opereerden vanuit Nederland, waardoor het ook voor de hand liggend was dat de FIOD deze actie zou moeten uitvoeren.
Het geheel begon ooit als twee losstaande onderzoeken. Het Team High Tech Crime (THTC) van de Landelijke Opsporing en Interventies (LO) deed onderzoek naar de dienstverlening van Cryptex. Via hun digitale diensten konden criminele geldstromen worden uitgevoerd. Dit betrof volgens de onderzoekers regelmatig geld dat was verkregen met de toepassing van ransomware. Dit is gijzelingssoftware van hackers, waarmee zij hun slachtoffers kunnen chanteren om geld te betalen.
Het andere onderzoek liep bij de FIOD. Zij hielden zich bezig met de dienst pm2btc. Dit crypto platform stelden gebruikers in de gelegenheid om cryptocurrencies om te wisselen naar nationale valuta’s en andersom. De opsporingsdienst voerde het onderzoek vooral uit, omdat zij vermoedens hadden dat er veel crimineel geld werd witgewassen op het platform.
Diensten offline en 7 miljoen euro aan crypto’s
Uiteindelijk bleek dat de twee dienstverleners meer gemeen hadden dan gedacht. De instanties besloten daarom de onderzoeken samen te voegen. Aangezien Cryptex en pm2btc beide gebruik maakten van de Nederlandse digitale infrastructuur, konden ze door de opsporingsdienst offline gehaald worden.
Om ook zoveel mogelijk van het gestolen geld in beslag te kunnen nemen, werkten de onderzoeksteam samen met Tether.io en Chainalysis. Tether uiteraard vanuit haar rol als stablecoin uitgever en hun kennis hierover. Terwijl blockchain onderzoeksbureau Chainalysis vooral de geldstromen kon herleiden, waardoor vervolgens veel geld getraceerd werd. De samenwerking bleek erg vruchtbaar, omdat er maar liefst 7 miljoen euro aan cryptocurrencies werd ingenomen.
“Operation Endgame”
Internationaal loopt er een samenwerking tussen allerlei verschillende opsporingsdiensten uit verschillende landen. Het project wordt geleid door de Amerikanen en heet “Operation Endgame”. Op hun website wordt het laatste nieuws gedeeld van hun acties en waarschuwen ze criminelen voor hun onderzoek. Zo valt er onder andere te lezen, “Think about (y)our next move.”. De criminelen zijn dus gewaarschuwd.