Marijn van Leeuwen Marijn van Leeuwen
2 min. leestijd

Europese waakhond niet tevreden: crypto-regels moeten nog strenger

De ESMA heeft wijzigingen aangevraagd voor de Europese MiCA wetgeving

Tether-USDT
s
icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Toezichthouder wil EU cryptowet strenger maken met oog op cyberaanvallen

Foto: Christophe Licoppe/Shutterstock

De European Securities and Markets Authority (ESMA) is van mening dat de Markets in Crypto-Assets (MiCA) regulatie gewijzigd moet worden. Deze wet werd door velen gezien als een voorbeeld voor toekomstige regelgeving, maar de ESMA vindt het niet goed genoeg. Betekent dit dat de complete wetgeving over de kop gegooid moet worden?

Cryptowereld ziet Trump flinke voorsprong nemen op Harris
Cryptowereld ziet Trump flinke voorsprong nemen op Harris

Advies van ESMA over MiCA

Op 16 oktober bracht de ESMA een rapport uit waarin ze officieel advies gaven over MiCA. Hierin moedigden ze de Europese Commissie aan om verder te gaan met haar voorstel om verschillende aspecten van het raamwerk te actualiseren. Zo schreef de toezichthouder:

“ESMA erkent de wettelijke beperkingen die de Commissie heeft opgeworpen, maar benadrukt het belang van de beleidsdoelstellingen achter het oorspronkelijk voorstel.”

In dit advies keek de ESMA specifiek naar de voorgestelde wijzigingen in de twee technische reguleringsnormen met betrekking tot de openbaarmaking van gegevens.

Advertentie

Welke wijzigingen wil ESMA zien?

ESMA adviseerde de Commissie te overwegen om MiCA te wijzigen om van aanvragers van Crypto Assets Service Providers (CASP’s) te eisen dat zij de resultaten van een externe cyberbeveiligingsaudit overleggen.

De toezichthouder heeft uitgewerkt dat vereiste informatie een ‘beoordeling van de goede reputatie van de leden van het leidinggevend orgaan’ moet omvatten. Ook zoekt de toezichthouder informatie over CASP’s, inclusief controles met betrekking tot de afwezigheid van sancties op andere gebieden dan het handelsrecht, het insolventierecht, het recht op financiële diensten, de bestrijding van het witwassen van geld en de financiering van terrorisme, fraude of beroepsaansprakelijkheid.

ESMA benadrukte dat het doel van de normen is om te zorgen voor een ‘grondige beoordeling van het toegangspunt’ voor aanvragende CASP’s en financiële entiteiten die van plan zijn crypto-activa diensten aan te bieden in de EU. Hierover lieten ze weten:

“Dit zal de veerkracht van de markt voor crypto-activa vergroten en de bescherming van investeerders in crypto-activa ruimte verbeteren.”

Volgens de verklaring van de ESMA heeft de autoriteit haar advies aan de commissie meegedeeld, maar ook aan het Europees parlement en de Europese Raad. ESMA liet weten dat de Raad de RTS aan kan nemen met de wijzigingen die relevant worden geacht of deze kan verwerpen.

In eerder cryptonieuws lieten we weten hoe MiCA strenger gemaakt moest worden voor cyberaanvallen. Deze aanpassingen lijken de wet nog verder op de schop te gooien, als ze worden goedgekeurd. De USDT van Tether kan nog steeds problemen ervaren door de MiCA regelgeving.

Elke dag iets nieuws in de wereld van crypto! Blijf 7 dagen per week op de hoogte door ons te volgen op Instagram.

Deel dit artikel
Marijn van Leeuwen

Marijn van Leeuwen schrijft voor Crypto Insiders sinds augustus 2024. Zijn passie voor schrijven begon al op de middelbare school en werd verder ontwikkeld tijdens zijn studie. Na het verlaten van zijn opleiding Toegepaste Psychologie, verdiepte hij zich in SEO en de wereld van cryptocurrency, met een speciale interesse in Bitcoin en blockchaintechnologie. Marijn focust zich voornamelijk op regulatie en marktupdates, en hoopt lezers te inspireren om meer onderzoek te doen naar crypto.

Net binnen
Trending
Waarom we vandaag de verjaardag van Bitcoin bedenker Satoshi Nakamoto vieren
‘Bitcoin bedenker’ wil meer dan 1 biljoen euro schadevergoeding
Man investeert €2.800 in kleine crypto en verdient daar €8,3 miljoen mee
Man investeert €2.800 in kleine crypto en verdient daar €8,3 miljoen mee
Cryptobeurs getroffen door grootschalige hack, meer dan €46 miljoen gestolen
Cryptobeurs getroffen door grootschalige hack, meer dan €46 miljoen gestolen
Bitcoin nog nooit zo sterk, maar dat is niet voor iedereen goed nieuws
Bitcoin-miner MARA voorspelt mogelijke AI-bubbel: ‘Geschiedenis herhaalt zich’
Dit is hoelang de XRP rechtszaak nog duurt volgens Ripple-advocaat
Dit is hoelang de XRP rechtszaak nog duurt volgens Ripple-advocaat
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

Gaat de EU ooit bitcoin kopen? Bestuurslid geeft antwoord
Oudere Bitcoin beleggers buiten nieuwere beleggers uit, beweert ECB
Bitcoin nadert $70.000, slechts twee weken voor verkiezingen VS
Bitcoin nadert $70.000, slechts twee weken voor verkiezingen VS
Ripple (XRP) oprichter verrast met miljoenendonatie aan Kamala Harris
Ripple (XRP) oprichter verrast met miljoenendonatie aan Kamala Harris
Advertentie