Roan Egberts Roan Egberts
2 min. leestijd

Europese waakhond eist actie van EU tegen digitale valuta in games

Consumenten worden te veel verleid door in-game valuta

s
icon-overheidregulatie
Overheid en re…
europa-VS-bitcoin-ETF's

Foto: Shutterstock/Ivan Marc

Tegenwoordig zien we steeds meer in-game valuta, wat ervoor zorgt dat jij een aankoop gaat doen in bepaalde games. Denk bijvoorbeeld aan een battlepass, waardoor je weer veel nieuwe personages en/of skins krijgt in de game. Volgens de Europese Consumentenorganisatie (BEUC) zijn consumenten het slachtoffer in deze misleidende praktijken. 

Crypto als wapen: Rusland’s nieuwe strategie tegen sancties
Crypto als wapen: Rusland's nieuwe strategie tegen sancties

Rapport laat duidelijke cijfers zien

Een groep die de Europese consumentenbescherming organisaties vertegenwoordigt, heeft een klacht ingediend bij de Europese Commissie. Het zou gaan over het gebruik en de marketing van digitale valuta in games door de videogame-industrie. Ze hopen met de klacht de Europese Commissie te wijzen om harder op te treden tegen videogame-bedrijven. Bovendien zou het volgens hen gaan om bedrijven die consumentenuitgaven maximaliseren door gebruik te maken van in-game valuta.

Gamebedrijven zouden aanzienlijke inkomsten krijgen bij gratis te spelen games en games die door kinderen worden gespeeld. Dat blijkt dat uit een rapport dat is gepubliceerd door de BEUC, waarin in-game aankopen ook een flinke stijging hebben ondergaan. De Consumentenbeschermingsgroep maakt zich zorgen over deze stijging en zei het volgende:

Op basis van onze analyse hebben we redenen om aan te nemen dat consumenten ten prooi vallen aan veel misleidende praktijken bij het kopen van premium in-game valuta in videogames.

Advertentie

Onderzoek onder consumenten en digitale valuta

Er werd opgemerkt dat games vaak alleen prijzen in digitale valuta van het spel weergeven, zonder duidelijke conversie naar echt geld. Bovendien kan het een overtreding zijn van de EU-wetgeving met betrekking tot de consumentenbescherming.

In het rapport wordt niet specifiek gesproken over cryptovaluta, ondanks dat veel Web3-games op een vergelijkbare manier werken. BEUC stelt verder ook dat in-game valuta het economische gedrag van consumenten kunnen verstoren. Dit kan door prijzen minder tastbaar te maken en het ‘pijnlijke’ effect van betalen verminderen.

Cryptobedrijven vertrekken uit Nederland wegens strenge regels
Cryptobedrijven vertrekken uit Nederland wegens strenge regels

Mega inkomsten bij onder ander Epic Games

BEUC laat in een afbeelding zien van enkele in-game valuta’s. Enkele genoemde gamebedrijven zijn vaak bekend onder de gamers. Denk aan Activision Blizzard, Electronic Arts en Epic Games.

Bron: BEUC

Vooral het laatstgenoemde Epic Games, waarbij Fornite tot wel $2 miljoen kan opleveren door in-game aankopen. Daarbij liet BEUC ook in het rapport zien dat de in-game aankopen met ongeveer 18 procent was gestegen, van bijna 36 dollar in 2020 naar 43 dollar in 2023.

Geen tijd om al het nieuws op de voet te volgen? Luister & volg onze podcast op spotify,  Apple podcast of kijk ‘m terug op Youtube  – Ivan en Raoul praten je helemaal bij.

Deel dit artikel
Roan Egberts

Roan Egberts is sinds november 2023 actief bij Crypto Insiders, waar hij zijn passie voor cryptocurrencies combineert met zijn expertise in finance. Met een achtergrond als bedrijfsadministrateur en financieel controller, kwam hij in aanraking met Crypto Insiders als community moderator op Telegram. Zijn studies aan Hogeschool Saxion, inclusief een minor in Blockchain, legden de basis voor zijn interesse in de cryptowereld. Roan richt zich op het delen van kennis over de fundamentele aspecten van blockchain en de impact ervan op de wereldwijde economie.

Net binnen
Trending
Amateur bitcoin miner krijgt door toeval de jackpot, in één klap rijk
Amateur bitcoin miner krijgt door toeval de jackpot, in één klap rijk
Vrouw (26) ontving €2,5 miljoen in crypto, twijfelt over onverwacht fortuin
Vrouw (26) ontving €2,5 miljoen in crypto, worstelt met nieuwe realiteit
Wat kan Bitcoin fataal worden en de koers naar €0 sturen?
Wat kan Bitcoin fataal worden en de koers naar €0 sturen?
Cryptomarkt houdt adem in: Europese Centrale Bank verlaagt rente
Cryptomarkt houdt adem in: Europese Centrale Bank verlaagt rente
Ripple weer aangeklaagd: CEO was “misleidend
XRP-koers explodeert na baanbrekende aankonding Grayscale
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

SEC bestempelt nog meer crypto als effecten in strijd tegen Binance
SEC bestempelt nog meer crypto als effecten in strijd tegen Binance
Nalatige crypto wetgeving leidt tot tik op de vingers voor Britse waakhond
Britse overheid maakt Bitcoin ‘officieel bezit’ met nieuwe cryptowet
Crypto-waakhond SEC onder vuur om dubieuze personeelskeuzes
Crypto-waakhond SEC onder vuur om dubieuze personeelskeuzes
Advertentie