Simon Bosch Simon Bosch
30/05/2024 18:20 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 30/05/2024 15:44

Europese verkiezingen zijn extreem belangrijk voor crypto, zegt analist

Bitcoin-BTC
icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Cryptos crecen con fuerza en Europa: mil nuevos proveedores en 2023

Foto: Ivan Marc/Shutterstock

Niet alleen voor de Verenigde Staten staat 2024 in het teken van verkiezingen, hetzelfde geldt voor Europa. De Europese Unie houdt in juni namelijk parlementaire verkiezingen. Die zouden volgens Bitfinex een grote invloed op het beleid van de crypto-industrie kunnen hebben.

EU-verkiezingen belangrijk voor crypto

Op donderdag 6 juni kun je naar de stembus bij jou in de buurt, waar je kunt stemmen op een Europarlementariër naar keuze. Net zoals op landelijk niveau heeft de Europese politiek een grote invloed op het beleid in financiële markten. Verschillende belangrijke beurswaakhonden zoals de European Securities and Markets Authority (ESMA) zijn immers Europees. Ook is de Markets in Crypto-Asset Regulation (MiCA of MiCAR) van bovenaf via het Europees Parlement doorgevoerd.

Volgens Bitfinex’ hoofd van de derivatenafdeling Jag Kooner zouden de verkiezingen hierdoor een grote invloed kunnen hebben op de toekomstige regelgeving voor de crypto-industrie. In een interview met The Block verklaart hij dat de komende stemming een hoop onzekerheid met zich meebrengt.

Een verschuiving naar een meer rechtse regering zou kunnen zorgen voor strenger beleid. In steeds meer landen in Europa lijkt een rechtse regering de voorkeur te hebben, wat zijn doorwerking zou kunnen hebben op Europees niveau. Een ‘pro-crypto-uitkomst’ zou juist de vorig jaar aangenomen MiCA-wetgeving kunnen steunen. Welke partijen het gunstigst en het minst gunstigst zouden zijn voor de markt, vertelt Kooner niet.

Europa wacht nog op meer crypto duidelijkheid

MiCAR is inmiddels al goedgekeurd en zelfs al gedeeltelijk geïmplementeerd, maar er zijn nog verschillende wetsvoorstellen die nog niet volledig zijn goedgekeurd door het parlement. Zo heeft de European Banking Authority (EBA) eerder dit jaar een wetsvoorstel voor stablecoins ingediend. Een andere, enorm strenge wet is juist afgewezen.

De EU laat al langer Exchange Traded Funds voor cryptocurrencies toe, maar had het hier de afgelopen maanden geen baat bij. Nadat de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) begin dit jaar verschillende spot-ETF’s voor bitcoin (BTC) goedkeurde, kampte het met flinke kapitaalvlucht. Beleggers hadden liever de Amerikaanse spot-ETF’s. Zelfs één van Europa’s grootste banken investeerde in één van deze Amerikaanse beursfondsen.

Alle Nederlanders ontvangen tijdelijk gratis crypto naar keuze

Klaar om de diepte in te duiken met cryptocurrency en denk je eraan om bitcoin of misschien wel Bitcoin of Shiba Inu te kopen? In samenwerking met Bitvavo, de grootste cryptocurrency exchange van Nederland, hebben we een speciale deal voor onze lezers. Je krijgt namelijk gratis crypto.

Meld je vandaag aan bij Bitvavo via de knop hieronder en ontvang 10 euro crypto van jouw keuze gratis. Plus, je profiteert ook nog eens van nul handelskosten op je eerste 10.000 euro aan transacties. Dit is jouw kans om zonder extra kosten te starten met investeren in de wereld van crypto.

Pak €10,- gratis

Altijd een stap voor blijven? Sluit je aan bij onze Discord-community met meer dan 12.000 leden. Bespreek de laatste crypto-trends en verwachtingen en blijf op de hoogte van alle verdere ontwikkelingen. Doe mee!

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Bitcoin onder druk: Amerikaanse banenmarkt dwarsboomt bullrun
Duitsland dumpt 435 miljoen aan bitcoin, parlementslid slaat alarm
Bitcoin protocol stort in, miners zien inkomsten verdampen
Bitcoin protocol stort in, miners zien inkomsten verdampen
Bitcoin krijgt nieuwe tik en valt onder $67.000, markt zwaar getroffen
Onderzoek toont harde data: ‘bitcoin zal crashen naar $50.000’
Waarom daalt bitcoin tot onder $60.000? Drie mogelijke redenen
Waarom daalt bitcoin tot onder $60.000? Drie mogelijke redenen
Bitcoin onder druk: Amerikaanse banenmarkt dwarsboomt bullrun
3 redenen waarom de bitcoin koers al dagen daalt
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

MiCA cryptowet start vandaag: dit verandert voor crypto in Nederland
MiCA cryptowet start vandaag: dit verandert voor crypto in Nederland
Crypto behaalt grote overwinning in Binance & SEC rechtszaak
Crypto behaalt grote overwinning in Binance & SEC rechtszaak
Populaire ethereum wallet aangeklaagd, nieuwe grote crypto-rechtszaak
Populaire ethereum wallet aangeklaagd, nieuwe grote crypto-rechtszaak
Advertentie