Foto: Fabrizio Maffei/Shutterstock
In juni van vorig jaar zette de Europese Unie een grote stap door de Markets in Crypto-Assets (MiCA) wetgeving te ondertekenen. Deze moest grote veranderingen gaan brengen voor de crypto-industrie, waardoor onder meer de kleine investeerder beter beschermd zou moeten zijn. Maar volgens één van Europa’s belangrijkste beleidsmakers is er intussen maar weinig veranderd.
MiCA streng voor crypto
De MiCA-wetgeving is vorig jaar al goedgekeurd, alhoewel deze maar stukje bij beetje van kracht zal gaan. Eind 2024 zal het laatste deel van de wet zijn ingesteld, maar dat betekent ook dat een aanzienlijk deel al eerder zal gelden.
Zo zijn de regels voor stablecoins een stuk dringender. Die zijn nog niet eens helemaal af, terwijl ze volgens de planning aankomende zomer al van kracht zullen gaan. Ze zijn vooral gericht op de uitgevers van stablecoins. Zij moeten bijvoorbeeld genoeg en kwalitatief goed onderpand aanhouden om de waarde van de tokens te dekken. Ook moeten crypto-bedrijven genoeg liquiditeit garanderen voor stablecoins, zodat ze zonder problemen gebruikt kunnen worden voor het kopen en verkopen van andere activa.
MiCA is vrij streng, maar de industrie lijkt erg blij te zijn met de duidelijke regels. Vorig jaar trokken investeerders massaal naar Europa na de komst van de wet.
Effect MiCA wet nog niet echt zichtbaar
Maar de effecten van MiCA zijn nog maar mondjesmaat te meten, concludeert de European Securities and Markets Authority (ESMA) in een onderzoeksrapport. De in euro’s gedenomineerde handelsvolumes zijn door de aankondiging van de wet niet toegenomen. Toch zou dit nog kunnen veranderen als MiCA officieel volledig van kracht gaat.
Het rapport is afgelopen woensdag gepubliceerd, en gaat uitgebreid in op de stand van zaken in de crypto-markt in het algemeen. Zo bleek dat de euro slechts 10% van het totale handelsvolume tussen fiat-valuta en crypto vertegenwoordigt. Een veel groter deel van het volume gaat naar de Amerikaanse dollar en de Zuid-Koreaanse won, die allebei maar liefst 40 procent van de markt in handen hebben.
Maar dat is nog niets vergeleken met het aandeel van stablecoins; die komen namelijk aan bod bij ongeveer 65 procent van alle crypto-handel.
De markt een stapje voor blijven? Join onze bruisende Discord-community met meer dan 10.000 leden! Hier kun je eenvoudig discussiëren over de laatste crypto-trends en verwachtingen.