Foto: Ivan Marc/Shutterstock
Al langere tijd is de Europese Unie bezig om een uniform regelgevend stelsel van de grond te krijgen dat eindelijk de crypto industrie in Europa zal reguleren. Het gaat hier om de ‘MiCA’ wet. Volgens een Europese wetgever, Stefan Berger, zal het wetsvoorstel over ongeveer zes weken helemaal klaar zijn.
Crypto-wet MiCA
De MiCA wet, wat staat voor Markets in Crypto Assets, staat al langer op de agenda bij Europese wetgevers. Op 30 juni werd er door een meerderheid van de Europese landen akkoord gegeven aan de grote lijnen van de inhoud van de nieuwe wet. Vanaf dat moment werd er hard gewerkt om deze inhoud ook daadwerkelijk uit te werken. Berger stelt dus dat dit proces over een paar weken klaar zou moeten zijn, meldt CoinDesk.
Dat betekent dat er ook nog een bepaalde mate van onzekerheid bestaat over wat er nu precies in de wet komt. Er bestond een consensus over de grote lijnen van de wet, maar over de details is niet gesproken. Die verantwoordelijkheid ligt nu bij wetgevers die nog altijd aan de wet sleutelen.
Zo bestaat er de vaag of non-fungible tokens (NFT) ook zullen vallen onder de nieuwe regulatie die MiCA met zich mee zal brengen. NFT’s verschillen fundamenteel namelijk weer veel van traditionele cryptovaluta.
Europese crypto regulatie
De wet is bedoeld om parameters te creëren voor hoe elk van de lidstaten van de Europese Unie crypto reguleert. Verwacht wordt dat er een gemeenschappelijk vergunningenstelsel komt, waardoor het voor bedrijven die in de ene lidstaat actief zijn makkelijker wordt om in de andere te starten. Er zouden ook duidelijkere regels moeten komen voor zaken als de uitgifte van stablecoins.
“Ik zou vier te zes weken zeggen. We werken er allemaal aan, zo’n 8 uur per dag. Het proces is gaande, maar ik denk dat we over zes weken wel iets hebben dat we tentoon kunnen stellen.”
De gevolgen van MiCA kunnen groot zijn voor de crypto industrie in Europa, maar het zal hoogstwaarschijnlijk onder geen beding erg pijnlijk zijn voor de gemiddelde investeerder. Wel zullen bijvoorbeeld grote crypto bedrijven, met meer dan 15 miljoen klanten, actief gereguleerd worden door bestaande instanties zoals het Duitse Bafin.
Wat er precies allemaal in de wet zal staan zullen over een paar weken in detail kunnen bespreken.