Foto: areporter/Shutterstock
De Markets in Crypto Assets (MiCA) wet zal volgend jaar in werking treden. Echter zitten er volgens Verena Ross nog steeds een aantal haken en ogen aan de wet. Het hoofd van de Europese effecten waakhond meldt dat niet alle recente gebeurtenissen zijn meegenomen in de clausules. Investeerders en ondernemers moeten daarom nog steeds op hun hoede zijn indien ze de crypto industrie betreden.
MiCA wet biedt geen risicoloze crypto markt
Ross is het hoofd van de Europese Securities and Markets Authority (ESMA). De ESMA is de voornaamste kracht geweest achter de ontwikkeling van de MiCA wet. Echter gaf ze woensdag in een interview aan dat er nog veel mazen in de wet zitten. Een nieuwe wet publiceren kan lang duren en de MiCA wet zelf is al verouderd.
De wet werd opgesteld lang voor de gebeurtenissen van 2022, zoals de Terra crash en het FTX fiasco. Alhoewel de wet kan worden aangepast in de vorm van ‘amendementen’, is het omgooien van wetten van een dergelijke omvang lastig. Er moet lang over worden gedebatteerd en indien er een fout wordt gevonden, moet men weer terug naar de tekentafel.
In het interview vertelde ze:
“Consumenten moeten ervan op de hoogte worden gebracht dat MiCA niet dezelfde bescherming biedt als dat bij traditionele financiële producten het geval is.”
Hiermee verwijst ze naar de aandelenmarkt, die al decennialang strak gereguleerd wordt. De crypto industrie is daarmee vergeleken een stuk jonger en kent nog een hoop bedrijven en programma’s met zogeheten ‘kinderziekten’.
Positieve invloed van MiCA kan goed uitpakken
Ondanks de problemen en de veroudering van de wet geeft Ross toe dat de MiCA wet een positieve invloed zal hebben op de crypto markt. Alhoewel het een enorme klus is voor bedrijven om te bewerkstelligen, is de zekerheid die de wet biedt erg welkom. Investeerders kunnen met minder risico te werk gaan, wat een hoop meer geïnteresseerden naar de markt kan trekken.
Bedrijven worden verplicht een beter beeld te hebben van hun klanten en hen goed te informeren. Ook worden risicovolle programma’s verboden en moet de transparantie sterk worden verhoogd. Volgens experts kan de wet Europa een flinke voorsprong geven tegenover landen als de VS. De wet is in april geaccepteerd en zal aan het einde van 2024 compleet in werking zijn getreden.