Foto: ilolab/Shutterstock
De Europese Centrale Bank (ECB) werkt al jaren aan een zogeheten central bank digital currency (CBDC) in de vorm van de ‘digitale euro’.
Die moet op den duur de fysieke euro gaan vervangen, maar voor veel mensen en zelfs politici is het nog erg onduidelijk wat zo’n CBDC precies in zal houden. In het eerste tussentijdse rapport zet de ECB uiteen wat we precies kunnen verwachten.
ECB zet ontwikkeling digitale euro uiteen
In het op maandag onthulde verslag probeert de ECB vooral bepaalde angsten te sussen. In ons cryptonieuws over regelgeving kun je regelmatig lezen over de bezorgdheid die er bestaat omtrent privacy met CBDC’s.
Toch garandeert de ECB dat gebruikers hun privacy zullen behouden. Het is zelfs al sinds het begin van het ontwerpproces van de digitale euro een belangrijke factor, zegt de bank. Alleen de zendende en ontvangende partij zouden transactie-informatie in kunnen zien.
Ook zou er een ‘ingebouwde bescherming’ tegen fraude moeten zijn, alhoewel het niet duidelijk is hoe dit precies in elkaar steekt. Verder moeten betalingsserviceproviders met de digitale euro nog steeds controleren op fraude.
Een digitale euro betekent dat de fysieke euro uit zal worden gefaseerd. Toch komt er een ‘offline euro’, je kunt met de digitale euro namelijk ook betalen zonder internetverbinding. Je digitale account kan namelijk vooraf worden gefinancierd. Daar heeft het apparaat waarmee je betaalt, zoals een smartphone, wel een near-field communication (NFC) verbinding voor nodig. De centrale bank benadrukt dat voor de implementatie van ‘offline betalingen’ samenwerking met bedrijven nodig is.
Verder zal er worden samengewerkt met de particuliere sector voor de verschillende ‘onderdelen’ van de digitale euro. Denk daarbij aan bedrijven voor fraudedetectie, app-ontwikkelaars en beveiligingsbedrijven. Ironisch genoeg blijven de voorgestelde limieten voor digitale euro-accounts, alhoewel geen specifieke bedragen genoemd worden. De ECB zegt dit te doen om zo te voorkomen dat de digitale euro een oppotmiddel wordt, zoals bitcoin (BTC) vaak wordt gezien.
Europeanen sceptisch over CBDC’s
De digitale euro is, zoals misschien wel alle CBDC’s, een controversieel project. Uit een enquête bleek eind vorig jaar dat de meerderheid van de Spanjaarden geen interesse in een Europese CBDC heeft.
Ook bleek afgelopen juni uit een onderzoek van de Deutsche Bundesbank dat de meeste Duitsers maar erg weinig afweten van het project. Vorig jaar zag zelfs een deel van het Europees Parlement het nut van de digitale euro niet.
🚀 Blijf elke dag op de hoogte van wat er speelt in de wereld van crypto! Volg ons op Instagram voor het belangrijkste nieuws, interessante updates en maandelijkse crypto give-aways.