Simon Bosch Simon Bosch
2 min. leestijd

Europese Centrale Bank probeert zorgen over digitale euro te sussen

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Europese Centrale Bank probeert zorgen over digitale euro te sussen

Foto: ilolab/Shutterstock

De Europese Centrale Bank (ECB) werkt al jaren aan een zogeheten central bank digital currency (CBDC) in de vorm van de ‘digitale euro’.

Die moet op den duur de fysieke euro gaan vervangen, maar voor veel mensen en zelfs politici is het nog erg onduidelijk wat zo’n CBDC precies in zal houden. In het eerste tussentijdse rapport zet de ECB uiteen wat we precies kunnen verwachten.

Oprichter grootste criminele cryptobeurs ooit vrij door gevangenenruil
Oprichter grootste criminele cryptobeurs ooit vrij door gevangenenruil

ECB zet ontwikkeling digitale euro uiteen

In het op maandag onthulde verslag probeert de ECB vooral bepaalde angsten te sussen. In ons cryptonieuws over regelgeving kun je regelmatig lezen over de bezorgdheid die er bestaat omtrent privacy met CBDC’s.

Toch garandeert de ECB dat gebruikers hun privacy zullen behouden. Het is zelfs al sinds het begin van het ontwerpproces van de digitale euro een belangrijke factor, zegt de bank. Alleen de zendende en ontvangende partij zouden transactie-informatie in kunnen zien.

Ook zou er een ‘ingebouwde bescherming’ tegen fraude moeten zijn, alhoewel het niet duidelijk is hoe dit precies in elkaar steekt. Verder moeten betalingsserviceproviders met de digitale euro nog steeds controleren op fraude.

Een digitale euro betekent dat de fysieke euro uit zal worden gefaseerd. Toch komt er een ‘offline euro’, je kunt met de digitale euro namelijk ook betalen zonder internetverbinding. Je digitale account kan namelijk vooraf worden gefinancierd. Daar heeft het apparaat waarmee je betaalt, zoals een smartphone, wel een near-field communication (NFC) verbinding voor nodig. De centrale bank benadrukt dat voor de implementatie van ‘offline betalingen’ samenwerking met bedrijven nodig is.

Verder zal er worden samengewerkt met de particuliere sector voor de verschillende ‘onderdelen’ van de digitale euro. Denk daarbij aan bedrijven voor fraudedetectie, app-ontwikkelaars en beveiligingsbedrijven. Ironisch genoeg blijven de voorgestelde limieten voor digitale euro-accounts, alhoewel geen specifieke bedragen genoemd worden. De ECB zegt dit te doen om zo te voorkomen dat de digitale euro een oppotmiddel wordt, zoals bitcoin (BTC) vaak wordt gezien.

Europeanen sceptisch over CBDC’s

De digitale euro is, zoals misschien wel alle CBDC’s, een controversieel project. Uit een enquête bleek eind vorig jaar dat de meerderheid van de Spanjaarden geen interesse in een Europese CBDC heeft.

Ook bleek afgelopen juni uit een onderzoek van de Deutsche Bundesbank dat de meeste Duitsers maar erg weinig afweten van het project. Vorig jaar zag zelfs een deel van het Europees Parlement het nut van de digitale euro niet.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon Bosch is een fanatiek macro-analist die diepgaand onderzoek doet naar onderwerpen waar de meeste mensen niet naar willen kijken. Hij richt zich op de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld en onderzoekt alles met twee kanten. Volgens Simon bestaan er geen onderwerpen zonder twee kanten en is een sceptische blik altijd nodig. Hij gelooft dat de wereld kapot is en dat crypto een deel van de oplossing kan zijn.

Net binnen
Trending
€22 miljard aan bitcoin aankopen mogelijk door Amerikaanse staten
Amerikaanse centrale bank doet schokkende onthulling
Cryptomunt Pi komt eraan: wat kunnen Nederlanders doen?
Cryptomunt Pi komt eraan: wat kunnen Nederlanders doen?
Ethereum koers vecht om grens bij €2.600 na 25% crash
Hierdoor dreigt op de grootste crash ooit in de financiële markten
gta-6-rockstar-crypto-gaming
GTA 6 officieel bevestigd: wordt dit gaming’s crypto moment?
XRP koers schiet 14% de lucht in - wat speelt er?
Crypto parel stijgt 55%, Nederlanders op Bitvavo handelen enthousiast
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

Cryptofraude in Nederland: 943 slachtoffers verliezen 25 miljoen
Cryptofraude in Nederland: 943 slachtoffers verliezen 25 miljoen
Crypto Rewind: XRP euforie ontploft, Pi bereikt mijlpaal en meer
Crypto Rewind: XRP euforie ontploft, Pi bereikt mijlpaal en meer
Belastingdienst krijgt inzicht in jouw Bitcoin: nieuwe regels komen eraan
Belastingdienst krijgt inzicht bitcoin: nieuwe regels voor 2025
Advertentie
Een cadeau van onze partners: start met een voorsprong 🎁

Zet je eerste stappen in crypto met meer kennis én een extraatje. Ontvang exclusieve bonussen en kortingen van onze partners.