Foto: ilolab/Shutterstock
De afgelopen jaren zijn veel critici van cryptocurrencies veranderd van mening. Crypto en blockchain zouden wél nut hebben, zelfs volgens steeds meer overheidsfunctionarissen. Maar daar is één van de directieleden van de Europese Centrale Bank (ECB) het niet mee eens. In een blogartikel uit hij zijn verse kritiek op de sector.
ECB: crypto is nutteloos
Volgens de ECB’s directielid Fabio Panetta is de crypto-industrie zijn kinderziekten van de afgelopen jaren niet ontgroeid. Hij meent dat de sector constant nieuwe betogen nodig had om nieuwe investeerders aan te trekken. Dat zou verschillende beelden van wat crypto-activa moeten vertegenwoordigen hebben gecreëerd, terwijl deze beelden niet bij elkaar passen.
🧵Crypto has relied on constantly creating new narratives to attract new investors, but has failed to deliver on its promises. Policymakers should be wary of supporting an industry that has so far produced no benefits for society.
Read the speech https://t.co/okum8fH3qf
1/3 pic.twitter.com/40OlefVExB
— European Central Bank (@ecb) June 23, 2023
Zo zou het beeld dat crypto een vorm van digitale cash is eigenlijk al zijn weerlegd in 2017, toen bepaalde blockchains overbelast raakten. Dat resulteerde in veel hogere transactiekosten, iets wat we dit jaar ook zagen toen bijvoorbeeld Bitcoin (BTC) de Ordinals- en BRC-20-functionaliteiten kreeg.
Ook bestaat het beeld dat cryptovaluta een vorm van digitaal goud zijn, waar Panetta het ook niet mee eens is. Hij benadrukt dat de marktwaarde van alle cryptocurrencies met ongeveer 2 biljoen (1.000 miljard) euro is gedaald na de piekwaarde van ongeveer 2,5 biljoen euro. Dit alles gebeurde in minder dan een jaar tijd, waar veel investeerders niet op voorbereid waren.
Volgens de topman heeft driekwart van alle gebruikers van het Bitcoin-netwerk toentertijd verlies geleden op hun initiële investeringen. Hij vindt dat de industrie geen intrinsieke waarde biedt en dus weinig toevoegt aan de wereldeconomie.
“Crypto moet gereguleerd worden als gokken”
De grote volatiliteit zou de sector niet innovatief en robuust maken, maar juist schadelijk voor de maatschappij. De markt werd in 2022 hard geraakt door talloze faillissementen. Dat zijn volgens de topman de gevolgen van het gebrek aan beleidstechnische beschermingsmechanismen.
Daarom roept hij op om de crypto-markt op een vergelijkbare manier te reguleren als de gokindustrie. Hij wil de markt niet volledig wegreguleren. Sterker nog, hij suggereert dat blockchain-technologie wél nuttig is. Daarom zou de crypto-industrie zijn doelstellingen opnieuw moeten afstemmen op het toevoegen van waarde in de digitale financiële wereld.