Simon Bosch Simon Bosch
2 min. leestijd

Europees Parlement wil alle Proof-of-Work crypto’s verbieden

Europees Parlement wil alle Proof-of-Work crypto’s verbieden

Foto: mixmagic/Shutterstock

Inmiddels begint de EU ook het nut van cryptocurrencies te begrijpen. Vorige week heeft de Europese Commissie onthuld dat ze de sector serieus wil nemen, mits deze goed gereguleerd wordt. Nu schrijft BTC Echo dat het overheidslichaam alle cryptovaluta die van Proof-of-Work gebruikmaken juist wil verbieden.

President geeft toe: ‘bitcoin slechter opgepakt dan we hoopten’
President geeft toe: 'bitcoin slechter opgepakt dan we hoopten'

Bitcoin niet duurzaam genoeg

De nieuwssite sprak met Stefan Berger, voorzitter van het Committee on Economic and Monetary Affairs en kreeg de laatste proefversie van het Markets in Crypto-Assets-framework (MiCA) binnen. Dit is het pakket aan regulaties voor cryptocurrencies. Onderdeel ervan is het verbieden van ‘niet duurzame consensusmechanismen’, waarmee gedoeld wordt op Proof-of-Work. Daar valt Bitcoin (BTC) natuurlijk onder, maar cryptocurrencies als Bitcoin Cash (BCH), de huidige versie van Ethereum (ETH), Litecoin (LTC) en Monero (XMR) bijvoorbeeld ook.

Berger vertegenwoordigt midden-rechts in het parlement als Christendemocraat, en volgens hem is het erg waarschijnlijk dat het voorstel wordt goedgekeurd. De inbreng kwam van de Sociaaldemocraten, de Groenen en de Linkse Partij. Het beperkte tegengas dat er zou zijn komt volgens Berger van voornamelijk rechtse en liberale parlementsleden. De linksere partijen dreigden het volledige pakket aan regulaties tegen te houden als PoW niet verboden zou worden.

Advertisement

Vanaf 1 januari 2025, maar hoop onduidelijkheid

Op 28 februari zal de uiteindelijke draft van het voorstel worden afgerond. Vanaf 1 januari 2025 zouden Bitcoin en vergelijkbare crypto’s dan ‘verboden’ zijn. Wat echter niet duidelijk is is of uitsluitend het gebruik van Proof-of-Work-netwerken verboden zal zijn, of dat het gebruik van de hieraan gekoppelde coins ook verboden zal zijn. Het is denkbaar dat mensen de crypto’s zullen delven op het PoW-netwerk en vervolgens zullen verplaatsen naar andere blockchains die wél voldoen aan de regulaties. Het is niet duidelijk of dit binnen de regulaties valt.

De beslissing is op zijn minst opvallend te noemen, nu steeds meer landen erachter komen dat Bitcoin verbieden erg lastig is. Ruslands Minister van Financiën verklaarde zelfs dat Bitcoin verbieden hetzelfde is als het internet willen verbieden.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon Bosch is een fanatiek macro-analist die diepgaand onderzoek doet naar onderwerpen waar de meeste mensen niet naar willen kijken. Hij richt zich op de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld en onderzoekt alles met twee kanten. Volgens Simon bestaan er geen onderwerpen zonder twee kanten en is een sceptische blik altijd nodig. Hij gelooft dat de wereld kapot is en dat crypto een deel van de oplossing kan zijn.

Net binnen
Trending
Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk - eindigde in nachtmerrie
Uitgelicht Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk – eindigde in nachtmerrie
Succesvolle man boekte 566.500% winst door slimme zet in crypto coin
Succesvolle man boekte 566.500% winst door slimme zet in crypto
Bitcoin kan dit weekend onder $50.000 duiken, waarschuwt Arthur Hayes
Waarom daalt de bitcoin koers vandaag zo hard?
Bitcoin 'op randje van crash', 2021-scenario is mogelijk
Crypto Radar: Bitcoin koers klapt en zakt $2.500 in anderhalf uur tijd
XRP drama toch niet voorbij? Ripple vraagt uitstel boete voor beroep
XRP drama toch niet voorbij? Ripple vraagt uitstel boete voor beroep
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

'De SEC is de rechtbank aan het misleiden', zegt crypto-topman
‘De SEC is de rechtbank aan het misleiden’, zegt crypto-topman
Cryptosalaris wint in rechtbank: werkgever moet uitbetalen in crypto
Cryptosalaris wint in rechtbank: werkgever moet uitbetalen in crypto
Video van gegijzelde directeur van cryptobeurs verspreid op X
Video van gegijzelde directeur van cryptobeurs verspreid op X
Advertentie