Simon Bosch Simon Bosch
2 min. leestijd

Europees Parlement is het eens over AI-regulatie: dit zijn de regels

s
icon-overheidregulatie
Overheid en re…

Verschillende overheden waren het afgelopen jaar eens over één ding: Artificial Intelligence (AI) moet gereguleerd worden. Anders bestaat het risico dat mensen niet opgewassen zijn tegen deze computermodellen, waarschuwden experts. Verschillende overheden zijn daarom bezig om passende regels op te stellen. De EU heeft op vrijdag een akkoord bereikt.

President geeft toe: ‘bitcoin slechter opgepakt dan we hoopten’
President geeft toe: 'bitcoin slechter opgepakt dan we hoopten'

EU legt AI aan banden

In een persbericht constateert het Europees Parlement dat het weet wat het gaat doen om de EU te beschermen tegen de gevaren van AI. Om precies te zijn wil het Europese grondrechten, de wetshandhaving, ecologische belangen en ook de democratie beschermen, maar ook wil het innovatie stimuleren en ervoor zorgen dat Europa een marktleider wordt binnen dit vakgebied.

Daarom heeft het parlement verschillende verboden toepassingen van AI opgesteld. Zo is het niet toegestaan om systemen te maken die biometrische data gebruiken en mensen op basis hiervan categoriseren, zoals op basis van politieke voorkeur, religie, ras, sekse en zelfs filosofische opvattingen.

Ook is het niet toegestaan om op internet geplaatste afbeeldingen van gezichten te gebruiken voor databases voor gezichtsherkenning. Voor werkgevers en educatieve instellingen is het niet toegestaan om emotieherkenning te gebruiken.

In het verlengde daarvan ligt het verbod op social credit-systemen, die China bijvoorbeeld gebruikt om gehoorzame burgers te belonen en ongehoorzame inwoners af te straffen. AI’s die mensen manipuleren en hun vrije wil inperken zijn ook verboden, net als systemen die de zwakke kanten van mensen uitbuiten.

Wel hebben Europese overheden zelf de bevoegdheid om in sommige gevallen deze grenzen te overschrijden in politiezaken. Denk daarbij aan het zoeken van slachtoffers, bij het voorkomen van aanslagen of bij het lokaliseren van verdachten.

Advertisement

Overheden streng tegen AI

De Amerikaanse overheid was de eerste die zijn zorgen uitte omtrent AI en de ontwikkeling ervan. Het AI-model ChatGPT van het Amerikaanse bedrijf OpenAI was namelijk kort na de introductie eind 2022 al een enorm succes. Zelfs talloze topmensen van bedrijven in de Amerikaanse AI-sector hebben luidkeels gewaarschuwd voor de risico’s die de jonge techniek met zich meebrengt. Een wereldberoemde AI-ontwikkelaar heeft zelfs zijn baan bij Google opgezegd omdat hij vindt dat het risico van de slimme computermodellen erg groot is geworden.

Ook had Nederland in oktober een primeur te pakken. De Verenigde Naties, de Europese Commissie en de Nederlandse Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI) gaan namelijk met elkaar samenwerken om wereldwijd te voorkomen dat AI de wereld overneemt.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon Bosch is een fanatiek macro-analist die diepgaand onderzoek doet naar onderwerpen waar de meeste mensen niet naar willen kijken. Hij richt zich op de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld en onderzoekt alles met twee kanten. Volgens Simon bestaan er geen onderwerpen zonder twee kanten en is een sceptische blik altijd nodig. Hij gelooft dat de wereld kapot is en dat crypto een deel van de oplossing kan zijn.

Net binnen
Trending
Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk - eindigde in nachtmerrie
Uitgelicht Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk – eindigde in nachtmerrie
Succesvolle man boekte 566.500% winst door slimme zet in crypto coin
Succesvolle man boekte 566.500% winst door slimme zet in crypto
Bitcoin kan dit weekend onder $50.000 duiken, waarschuwt Arthur Hayes
Waarom daalt de bitcoin koers vandaag zo hard?
Bitcoin 'op randje van crash', 2021-scenario is mogelijk
Crypto Radar: Bitcoin koers klapt en zakt $2.500 in anderhalf uur tijd
XRP drama toch niet voorbij? Ripple vraagt uitstel boete voor beroep
XRP drama toch niet voorbij? Ripple vraagt uitstel boete voor beroep
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

'De SEC is de rechtbank aan het misleiden', zegt crypto-topman
‘De SEC is de rechtbank aan het misleiden’, zegt crypto-topman
Cryptosalaris wint in rechtbank: werkgever moet uitbetalen in crypto
Cryptosalaris wint in rechtbank: werkgever moet uitbetalen in crypto
Video van gegijzelde directeur van cryptobeurs verspreid op X
Video van gegijzelde directeur van cryptobeurs verspreid op X
Advertentie