Foto: Wirestock Creators/Shutterstock
De European Banking Authority (EBA) wil de huidige Europese anti-witwasregels (AML) voor crypto-aanbieders aanscherpen. Ook stelt de Europese banktoezichthouder nieuwe beleidswijzigingen voor met betrekking tot de bestrijding van terrorismefinanciering (CFT).
De EBA vindt dat de regelgeving voor crypto in Europa verouderd is. Volgens de banktoezichthouder voldoen de bestaande richtlijnen niet meer aan de AML/CFT-eisen. De Europese banktoezichthouder stelt daarom nieuwe richtlijnen voor.
Nieuwe richtlijnen die crypto aanbieders moeten verbinden
Met de nieuw aangekondigde richtlijnen wil de EBA de verschillende systemen van crypto-aanbieders op een effectieve manier met elkaar verbinden. In het document stelt de Europese banktoezichthouder voor om de AML- en CFT-standaarden voor betalingsdienstaanbieders en crypto asset service providers (CASP’s) samen te voegen.
De Europese banktoezichthouder wil deze samenwerking stimuleren door het verplichten van een verbeterde interoperabiliteit tussen de cryptoaanbieders. Cryptodienstverleners kunnen volgens de EBA aan deze verplichtingen voldoen door een naadloze overdracht van informatie tussen de verschillende systemen te garanderen.
Privacy van crypto gebruikers in gevaar?
In de voorgestelde richtlijnen worden crypto-aanbieders ook verplicht om een gegevens op te slaan en te bewaren van zelf gehoste wallets van klanten. Deze informatie moet helpen bij het traceren en identificeren van individuele crypto transacties.
Volgens de EBA worden de geïdentificeerde gegevens vervolgens gebruikt om te controleren of de wallet ook daadwerkelijk eigendom is van de CASP-klant. De EBA is van plan om deze controles uit te voeren bij transacties die meer dan 1.000 euro bedragen.
Belanghebbenden krijgen van de Europese banktoezichthouder tot 26 februari de tijd om te reageren op het voorstel. Na een akkoord kunnen de regels vanaf volgend jaar december worden ingevoerd.
Begin november stelde de Europese beleidsmaker ook al nieuwe richtlijnen voor. Echter waren deze richtlijnen bedoeld voor de regelgeving met betrekking tot stablecoins. De EBA benadrukte hiermee de noodzaak van striktere regels voor stablecoins binnen de Europese crypto-wetgeving (MiCA).