Foto: artjazz/Shutterstock
De Europese Unie (EU) wil een nieuw instantie oprichten voor de bestrijding van witwaspraktijken. De EU wil hiermee ook gelijk nieuwe vereisten invoeren omtrent het rapporteren van transacties met cryptocurrencies als bitcoin (BTC). Dat blijkt uit uitgelekte documenten in handen van persbureau Reuters.
De Europese Commissie wil een nieuwe zogeheten Anti-Money Laundering Authority (AMLA) oprichten. De AMLA moet als een soort “centrum” dienen voor een geïntegreerd toezichtsysteem die ook bestaat uit nationale toezichthouders.
De aanleiding voor deze beslissing heeft eigenlijk niets met crypto te maken, maar met Danske Bank, de grootste bank van Denemarken. Er loopt momenteel een onderzoek naar de bank omdat het naar verluidt tussen 2007 en 2015 meer dan €200 miljard aan verdachte transacties verwerkte via een klein filiaal in Estland.
De EU wil meer invloed op dit soort zaken door een supranationale aanpak in te voeren. De instantie is momenteel compleet afhankelijk van nationale toezichthouders.
“Het witwassen van geld, de financiering van terrorisme en de georganiseerde misdaad blijven belangrijke problemen die op het niveau van de Unie moeten worden aangepakt.”
Aldus het document. Ondanks dat dit niets met crypto heeft te maken, vreest de EU dat crypto wellicht misbruikt kan worden voor dergelijke witwaspraktijken. In elk geval is het een mogelijkheid om de crypto markt verder aan de banden te leggen.
“Het ontbreken van dergelijke regels stelt houders van crypto-activa bloot aan risico’s van witwassen en financiering van terrorisme, aangezien illegale geldstromen kunnen worden gedaan door middel van overdrachten van crypto-activa.”
Dat betekent wellicht dat “crypto service providers” (zoals exchanges) in de toekomst gedwongen zullen worden om transactiegegevens te verzamelen en beschikbaar te stellen voor toezichthouders.
Ook in de VS pleiten politici voor strengere regulering van de crypto-markt. Zo riep senator Elizabeth Warren gisteren dat het gebrek van bepaalde regelgeving in crypto gevaarlijk is voor investeerders en dat de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) hier snel iets aan moet doen.