Foto: Ivan Marc/Shutterstock
Wereldwijd starten steeds meer traditionele financiële instituties met het aanbieden van crypto diensten. Ook in Europa groeit de interesse vanuit banken hierin. De Europese Unie (EU) probeert daarom zo snel mogelijk een wetgevend bolwerk er doorheen te duwen. De wetten zijn gefocust op banken die exposure hebben tot crypto assets.
EU calls for fast-track crypto capital rules for banks https://t.co/0ubMnjATBs pic.twitter.com/Tt8TXQnCSD
— Reuters (@Reuters) February 20, 2023
EU maakt haast met crypto wetgeving
De Basel committee willen uiterlijk in januari 2025 de nieuwe regelgevingen in werking hebben. De Europese Commissie deelde het volgende statement over het nieuws dat via Reuters openbaar werd gemaakt.
“Momenteel hebben banken een relatief kleine exposure tot crypto assets, en een gelimiteerde betrokkenheid bij het aanbieden van crypto diensten. Banken zijn geïnteresseerd in het verhandelen van crypto in naam van cliënten en willen ook andere gerelateerde diensten aanbieden.”
Aldus de Europese Commissie. Het nieuws over de haast die de EU heeft met het ontwikkelen van het wetgevende kader komt in dezelfde week als gerelateerd nieuws uit Azië. Hong Kong maakte bekend nieuwe regelgevingen in werking te gaan stellen die het makkelijker maken voor instituties om crypto diensten aan te bieden. De grootste bank van Zuidoost-Azië, DBS, maakte al openbaar plannen te hebben voor een crypto filiaal in Hong Kong.
Crypto kloof tussen Azië en het Westen
De institutionele adoptie van crypto bonkt op de deur. Waar Azië de deur opent, lijkt de Europese Unie, en ook Amerika, iets meer wantrouwen te vertonen. De EU, en ook Amerikaanse toezichthouders, lijken de touwtjes zo lang mogelijk in handen te willen houden.
Wat betreft de crypto adoptie is dit een duidelijk contrast met het bereidwillige Azië. Prominente figuren in de westerse crypto wereld uitten al hun zorgen over de vijandige rol die de toezichthouders innemen. Zo is CEO van Coinbase, Brian Armstrong, bezorgd dat crypto bedrijven weggejaagd zullen worden uit Amerika.
Ook mede-oprichter van Gemini, Cameron Winklevoss, vindt dat de Westerse autoriteiten zichzelf in de voet schieten. Mochten ze crypto weigeren te omarmen dan zal het westen volgens hem “de grootste groei sinds het internet missen”. Winklevoss verwacht daarom dat de volgende crypto bullrun zal beginnen in Azië.