Erik Juffermans Erik Juffermans
2 min. leestijd

Europa stelt startdatum vast voor cruciale crypto wetgeving

Europa stelt startdatum vast voor cruciale crypto wetgeving

Foto: artjazz/Shutterstock

De Europese Unie is inmiddels al jaren bezig met een wetgevend kader voor de Europese crypto industrie. Het doel hiervan is om duidelijke regelgeving voor de Europese crypto-sector te hebben en om beleggers te beschermen tegen de valkuilen van de crypto-wereld.

Deze overkoepelende Europese crypto wet heet Markets in Crypto-Assets Regulation (MiCA). Het kan echter nog even duren voordat deze wet volledig is uitgerold.

Dinsdag kondigde de European Securities and Markets Authority (ESMA), de Europese financiële toezichthouder, aan dat MiCA pas vanaf december 2024 in werking zal treden

President geeft toe: ‘bitcoin slechter opgepakt dan we hoopten’
President geeft toe: 'bitcoin slechter opgepakt dan we hoopten'

MiCA crypto wet actief vanaf december 2024

“Bezitters van cryptovaluta en cliënten van crypto dienstverleners zullen [tot december 2024] niet kunnen profiteren van EU-wetgevingen en beschermingen, zoals de mogelijkheid om klachten in te dienen tegen crypto dienstverleners bij hun nationale autoriteiten,” aldus de ESMA

Echter zijn deze regels en beschermingen voor beleggers ook na december 2024 geen garantie. Lidstaten van de EU hebben namelijk na dit moment de optie om crypto dienstverleners een “transitieperiode” van 18 maanden te bieden. 

“Dit betekent dat crypto bezitters en cliënten van crypto dienstverleners in sommige gevallen niet zullen profiteren van de rechten en de beschermingen die MiCA biedt tot 1 juli 2026.”

“Crypto blijft een risico”

Het gaat dus wellicht nog even duren. Totdat MiCA volledig in werking is getreden en lokale autoriteiten de mogelijke transitieperiode hebben opgeheven, zal de bestaande anti-witwaswetgeving van toepassing blijven op de crypto-sector

Daarnaast wijst ESMA erop dat ook met MiCA het investeren in crypto per definitie riskant is.

“ESMA herinnert bezitters van crypto en cliënten van crypto dienstverleners dat MiCA niet alle risico’s adresseert die verbonden zijn aan deze producten. Veel crypto assets zijn van nature zeer speculatief.”

De Europese Unie is, zoals gezegd, al lang bezig met het MiCA crypto raamwerk. In 2020 werd de wet officieel geïntroduceerd, maar de eerste plannen werden al opgezet in 2018. Mocht de wet daadwerkelijk in 2026 volledig in werking treden, dan zou het gehele proces bijna een decennia in beslag hebben genomen. 

Crypto Insiders is genomineerd!

Het zal je niet ontgaan zijn, we hebben een volledig nieuwe website, met een sterke focus op jou; de lezer. Vlak na de lancering hoorden we dat we genomineerd zijn voor een publieksprijs.

Het betekent veel voor ons als jullie even op ons stemmen, stemmen duurt een minuut – we beloven dat het het waard zal zijn. Stemmen doe je hier!

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Erik Juffermans is sinds januari 2022 een gepassioneerde auteur bij Crypto Insiders. Met een academische achtergrond in internationale politiek en antropologie, combineert hij zijn kennis en kritische blik om diepgaande analyses te maken over de raakvlakken tussen crypto en diverse maatschappelijke aspecten. Sinds 2017 is Erik actief in de cryptowereld, gedreven door de unieke financiële vrijheid en de tegendraadsheid van de sector. Hij specialiseert zich in Bitcoin mining, Decentralized Finance, overheid en regulatie, en Ethereum.

Net binnen
Trending
Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk - eindigde in nachtmerrie
Uitgelicht Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk – eindigde in nachtmerrie
Succesvolle man boekte 566.500% winst door slimme zet in crypto coin
Succesvolle man boekte 566.500% winst door slimme zet in crypto
Bitcoin kan dit weekend onder $50.000 duiken, waarschuwt Arthur Hayes
Waarom daalt de bitcoin koers vandaag zo hard?
Bitcoin 'op randje van crash', 2021-scenario is mogelijk
Crypto Radar: Bitcoin koers klapt en zakt $2.500 in anderhalf uur tijd
XRP drama toch niet voorbij? Ripple vraagt uitstel boete voor beroep
XRP drama toch niet voorbij? Ripple vraagt uitstel boete voor beroep
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

'De SEC is de rechtbank aan het misleiden', zegt crypto-topman
‘De SEC is de rechtbank aan het misleiden’, zegt crypto-topman
Cryptosalaris wint in rechtbank: werkgever moet uitbetalen in crypto
Cryptosalaris wint in rechtbank: werkgever moet uitbetalen in crypto
Video van gegijzelde directeur van cryptobeurs verspreid op X
Video van gegijzelde directeur van cryptobeurs verspreid op X
Advertentie