Foto: VanderWolf Images/Shutterstock
Sinds de crypto-markt dit jaar ietwat wankel is geworden slaan overheden een iets andere toon aan. Ze vinden cryptocurrencies veelal niet meer de facto waardeloze financiële producten, maar in sommige gevallen juist nuttige activa die gewoon goed gereguleerd moeten worden. Het Europese ESMA krijgt binnenkort nieuwe bevoegdheden en roept meteen op tot voorzichtigheid.
ESMA is nieuwe crypto toezichthouder
De European Securities and Markets Authority (ESMA) krijgt dankzij de nieuwe regulaties vanuit de EU nieuwe bevoegdheden. Het Europese Parlement heeft namelijk het MiCA-wetsvoorstel goedgekeurd. De ESMA krijgt extra bevoegdheden om de markt te reguleren, en daarom waarschuwt het in een rapport meteen voor de risico’s van crypto-activa.
Het rapport blijkt een bijzonder gedetailleerd beeld te hebben van de crypto-industrie. Zo schrijft het over hoe de ineenstorting van het Terra (LUNA) ecosysteem invloed heeft gehad op de rest van de markt en op de zelfverzekerdheid van investeerders.
Zo beschrijft het hoe Tesla’s aankondiging voor het accepteren van bitcoins voor betalingen van auto’s een positief effect had op bitcoin (BTC). Onlangs maakte Tesla bekend dat het een groot deel van zijn BTC-positie heeft verkocht, waarna een nadelig effect had op de prijs.
De ESMA beschrijft hoe grote retailers hun naam en verkopen kunnen versterken door aan te kondigen dat ze crypto-activa accepteren, maar dat dit helaas twee kanten op werkt. Als nog meer mensen cryptovaluta zouden gebruiken, dan zou het risico voor deze bedrijven ook groter zijn, beargumenteert de beleidsmaker.
Ook heeft de toezichthouder kritiek op exchanges zoals Huobi en Bybit, die hefbomen van meer dan 100 keer aanbieden. Hier kun je snel geld mee verdienen, maar het risico is natuurlijk enorm.
Crypto-blootstelling fondsen beperkt
Verder constateert het dat de blootstelling van Europese investeringsfondsen aan crypto erg beperkt is. Slechts 90 fondsen hebben direct blootstelling, terwijl nog eens 20 via derivaten investeren in crypto. Dat is een druppel op de gloeiende plaat, er zijn in Europa namelijk zo’n 60.000 investeringsfondsen.
Het algehele risico dat financiële instellingen lopen aan de crypto-industrie is ook nog beperkt, maar in de toekomst kan dit volgens de ESMA veranderen. De MiCA-wetgeving moet in 2024 officieel ingaan, vanaf dat moment mag de ESMA de markt reguleren. Wat voor beleid het zal hanteren is nog niet duidelijk.