Foto: jorisvo/Shutterstock
De Europese Unie heeft nieuwe regelgeving aangenomen die gericht is op het versterken van de strijd tegen witwaspraktijken binnen de crypto-sector. Deze regels zijn onlangs door het Europees Parlement goedgekeurd en zullen vooral invloed hebben op crypto-asset service providers (CASPs), zoals gecentraliseerde crypto-exchanges.
KYC en meldplicht voor crypto-exchanges
De nieuwe wetgeving eist van crypto-ondernemingen dat zij hun due diligence-processen aanscherpen en identiteitsverificaties van klanten grondiger uitvoeren. Niet alleen exchanges, maar ook beheerders van cryptocurrencies en andere diensten, zoals gokdiensten, vallen onder deze verplichtingen. Zij zullen ook verplicht zijn om verdachte activiteiten te melden bij de autoriteiten.
Dit vormt een uitbreiding op de huidige verplichtingen. Patrick Hansen, EU-strategie en beleidsdirecteur bij Circle, benadrukte op X dat de regels niet geheel nieuw zijn, aangezien alle EU-crypto exchanges en aanbieders van wallets reeds verplicht zijn om te voldoen aan de standaard procedures voor klantenkennis (KYC) en anti-witwasbeleid (AML).
4/ The AMLR will apply to all CASPs (exchanges, brokers etc.) that are regulated under MiCA. These CASPs will need to follow standard KYC/AML procedures like customer due diligence (CDD) etc.
This is nothing new, as all crypto exchanges & custodial wallet providers in the EU are… pic.twitter.com/ZN1AsWdBpw
— Patrick Hansen (@paddi_hansen) March 24, 2024
Toezicht en handhaving van crypto-wet
De handhaving van deze nieuwe regelgeving zal worden uitgevoerd door het nieuw opgerichte Agentschap voor Anti-Witwassen en het Bestrijden van Terrorismefinanciering (AMLA), gevestigd in Frankfurt. De wet moet nog formeel worden aangenomen door de Raad en gepubliceerd worden in het Publicatieblad van de EU. De effectieve implementatie van de regels zal drie jaar na deze formele stappen plaatsvinden. Dat duurt dus nog wel even.
De inspanningen van de industrie om een risicogebaseerde aanpak te bevorderen, waarbij verschillende opties mogelijk zijn, hebben volgens Hansen geleid tot een consensus over een “positief resultaat” voor de sector. Dit is een belangrijke stap in de regulering van crypto binnen de Europese Unie, die de betrouwbaarheid van de crypto markt kan verhogen en investeerders meer zekerheid kan bieden.
Deze ontwikkeling laat zien dat de EU vastberaden is om de crypto-sector te reguleren en te integreren binnen haar bredere financiële systemen, terwijl ze tegelijkertijd probeert om financiële misdrijven zoals geld witwassen te bestrijden. Dit kan verstrekkende gevolgen hebben voor hoe crypto-ondernemingen opereren binnen Europa en zal waarschijnlijk bijdragen aan een grotere adoptie van blockchain-technologie onder gereguleerde en veiligere omstandigheden.
Een ‘strengere crypto-wet’ klinkt op het eerst gezicht wellicht eng, maar volgens experts wegen de voordelen op tegen de nadelen. Niet alleen voor bedrijven, maar ook voor de gemiddelde particuliere investeerder. Een verbeterde veiligheid van en verhoogd vertrouwen in de crypto-industrie is eigenlijk voor iedereen goed.