Simon Bosch Simon Bosch
2 min. leestijd

Ethereum-oprichter waarschuwt: Pro-crypto politici niet te vertrouwen

Ethereum-ETH
s
icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Fundador de ETH rechaza un regalo de $6.000 millones por su cumpleaños

Foto: Alexey Smyshlyaev/Shutterstock

Nog geen jaar geleden was de wereld van cryptocurrencies en blockchain er één om zo hard mogelijk af te kraken. Maar nu is dat wel anders; de sector is steeds vaker in het nieuws vanwege verkiezingscampagnes. Ethereum-oprichter Vitalik Buterin zal hier ongetwijfeld blij mee zijn, maar toch waarschuwt hij ook voor de schaduwzijde hiervan. Stemmen voor politici zou meer redenen moeten hebben dan alleen dat ze pro-crypto zijn, vindt hij.

Noord-Korea opent aanval op crypto, FBI slaat alarm
Noord-Korea opent aanval op crypto, FBI slaat alarm

Twee soorten ‘crypto’

In een blogartikel schrijft Buterin dat de waarden die mensen naar de crypto-wereld trekken vaak haaks staan op dat wat overheden willen. De afgelopen tijd staat er steeds meer druk op de crypto-industrie om zich te bemoeien met politiek, en andersom wordt de politiek steeds meer gedwongen om zich als ‘pro-crypto’ uit te geven.

De medebedenker van het Ethereum (ETH) netwerk stipt aan dat mensen steeds minder verbonden zijn met de oorspronkelijke doelen van de crypto-industrie. Naast het verschaffen van toegang tot informatie ligt dat namelijk vooral op het beschermen van vrijheid en privacy. Volgens Buterin is dát waar we ons in de crypto-wereld mee bezig moeten houden, in plaats van met de financiële aspecten waar zelfs de politiek zich nu grotendeels op richt.

Als je bereid bent om verder te lezen dan de eerste paragraaf van dit artikel, dan ben je vermoedelijk bezig met crypto vanwege [deze] diepere doelstellingen. Sluit je niet aan bij ‘crypto’ als in cryptocurrencies, maar bij dit achterliggende gedachtegoed – en bij de bijhorende beleidsmaatregelen Vitalik Buterin

De regels die overheden stellen staan namelijk regelmatig haaks op wat ‘echte’ crypto-enthousiastelingen en hun voorgangers, de ‘cypherpunks’, graag zouden willen. Waar decentralisatie en versnelling van innovatie middelen tot deze doelen zijn, doen de strenge identiteitscontroles bijvoorbeeld afbreuk aan deze doelen.

Advertentie

Pro-crypto geldt niet altijd voor lang

Ook waarschuwt hij voor crypto-vriendelijke politici, die het onderwerp gebruiken in hun verkiezingscampagnes. Niet in alle gevallen zijn zij bereid om op de lange termijn achter hun standpunt te blijven staan. “Eén van de dingen die je kunt doen als een politicus nu crypto-vriendelijk is, is opzoeken of ze er 5 jaar geleden hetzelfde over dachten,” aldus de programmeur.

Een autoritair regime kan namelijk zelf gebruikmaken van de positieve aspecten van crypto en de vrijheid die hierbij komt kijken, terwijl de rest van de bevolking vooral vastzit aan de nadelen bij het gebruik ervan. Crypto maakt namelijk ook surveillance gemakkelijker.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon Bosch is een fanatiek macro-analist die diepgaand onderzoek doet naar onderwerpen waar de meeste mensen niet naar willen kijken. Hij richt zich op de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld en onderzoekt alles met twee kanten. Volgens Simon bestaan er geen onderwerpen zonder twee kanten en is een sceptische blik altijd nodig. Hij gelooft dat de wereld kapot is en dat crypto een deel van de oplossing kan zijn.

Net binnen
Trending
Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk - eindigde in nachtmerrie
Uitgelicht Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk – eindigde in nachtmerrie
Succesvolle man boekte 566.500% winst door slimme zet in crypto coin
Succesvolle man boekte 566.500% winst door slimme zet in crypto
Bitcoin kan dit weekend onder $50.000 duiken, waarschuwt Arthur Hayes
Waarom daalt de bitcoin koers vandaag zo hard?
Bitcoin blijft achter op goud & aandelen: kan september dit veranderen?
Dit is hoe lang de neerwaartse trend van bitcoin nog kan duren
XRP drama toch niet voorbij? Ripple vraagt uitstel boete voor beroep
XRP drama toch niet voorbij? Ripple vraagt uitstel boete voor beroep
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

'De SEC is de rechtbank aan het misleiden', zegt crypto-topman
‘De SEC is de rechtbank aan het misleiden’, zegt crypto-topman
Cryptosalaris wint in rechtbank: werkgever moet uitbetalen in crypto
Cryptosalaris wint in rechtbank: werkgever moet uitbetalen in crypto
Video van gegijzelde directeur van cryptobeurs verspreid op X
Video van gegijzelde directeur van cryptobeurs verspreid op X
Advertentie