Foto: Alexey Smyshlyaev/Shutterstock
Nog geen jaar geleden was de wereld van cryptocurrencies en blockchain er één om zo hard mogelijk af te kraken. Maar nu is dat wel anders; de sector is steeds vaker in het nieuws vanwege verkiezingscampagnes. Ethereum-oprichter Vitalik Buterin zal hier ongetwijfeld blij mee zijn, maar toch waarschuwt hij ook voor de schaduwzijde hiervan. Stemmen voor politici zou meer redenen moeten hebben dan alleen dat ze pro-crypto zijn, vindt hij.
Twee soorten ‘crypto’
In een blogartikel schrijft Buterin dat de waarden die mensen naar de crypto-wereld trekken vaak haaks staan op dat wat overheden willen. De afgelopen tijd staat er steeds meer druk op de crypto-industrie om zich te bemoeien met politiek, en andersom wordt de politiek steeds meer gedwongen om zich als ‘pro-crypto’ uit te geven.
De medebedenker van het Ethereum (ETH) netwerk stipt aan dat mensen steeds minder verbonden zijn met de oorspronkelijke doelen van de crypto-industrie. Naast het verschaffen van toegang tot informatie ligt dat namelijk vooral op het beschermen van vrijheid en privacy. Volgens Buterin is dát waar we ons in de crypto-wereld mee bezig moeten houden, in plaats van met de financiële aspecten waar zelfs de politiek zich nu grotendeels op richt.
Als je bereid bent om verder te lezen dan de eerste paragraaf van dit artikel, dan ben je vermoedelijk bezig met crypto vanwege [deze] diepere doelstellingen. Sluit je niet aan bij ‘crypto’ als in cryptocurrencies, maar bij dit achterliggende gedachtegoed – en bij de bijhorende beleidsmaatregelen – Vitalik Buterin
De regels die overheden stellen staan namelijk regelmatig haaks op wat ‘echte’ crypto-enthousiastelingen en hun voorgangers, de ‘cypherpunks’, graag zouden willen. Waar decentralisatie en versnelling van innovatie middelen tot deze doelen zijn, doen de strenge identiteitscontroles bijvoorbeeld afbreuk aan deze doelen.
Pro-crypto geldt niet altijd voor lang
Ook waarschuwt hij voor crypto-vriendelijke politici, die het onderwerp gebruiken in hun verkiezingscampagnes. Niet in alle gevallen zijn zij bereid om op de lange termijn achter hun standpunt te blijven staan. “Eén van de dingen die je kunt doen als een politicus nu crypto-vriendelijk is, is opzoeken of ze er 5 jaar geleden hetzelfde over dachten,” aldus de programmeur.
Een autoritair regime kan namelijk zelf gebruikmaken van de positieve aspecten van crypto en de vrijheid die hierbij komt kijken, terwijl de rest van de bevolking vooral vastzit aan de nadelen bij het gebruik ervan. Crypto maakt namelijk ook surveillance gemakkelijker.