Nick de Jong Nick de Jong
30/05/2024 21:29 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 30/05/2024 23:09

Ethereum oprichter kiest kant van Tornado Cash met megadonatie

Ethereum-ETH
icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Ethereum oprichter kiest kant van Tornado Cash met megadonatie

Foto: Frank Anusewicz/Shutterstock

Half mei werden de ontwikkelaars van Tornado Cash veroordeeld tot een gevangenisstraf van maar liefst 64 maanden. Direct na de uitspraak besloten zij hiertegen in beroep te gaan. In deze juridische strijd komt er nu financiële steun uit onverwachte hoek.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Gevangenisstraf voor Tornado Cash ontwikkelaars

De uitspraak van half mei, waarin de ontwikkelaars van crypto mixer Tornado Cash werden veroordeeld, zou mogelijk grote gevolgen kunnen hebben voor de gehele crypto wereld. De mixer zou door criminelen gebruikt zijn om miljoenen aan crypto’s wit te wassen. Met de software is het namelijk mogelijk om crypto’s daadwerkelijk anoniem te versturen. Door de uitspraak zou er een inbreuk ontstaan op de privacy van ontwikkelaars.

De mixer trok de aandacht van handhavers en toezichthouders in de Verenigde Staten, waardoor het Office of Foreign Assets Control (OFAC) van het ministerie van Financiën het gebruik ervan verbood in augustus 2022. Als gevolg hiervan werden de twee ontwikkelaars, Alexey Pertsev en Roman Storm, gearresteerd en aangeklaagd voor het overtreden van de Anti-Money Laundering regels. Uiteindelijk veroordeelde de rechtbank in ‘s-Hertogenbosch het tweetal tot een gevangenisstraf van zo’n vijf jaar. 

Advertentie

Steun van ethereum oprichter Vitalik Buterin

De twee verdachten verklaarden direct na de uitspraak in beroep te gaan. Ter ondersteuning van de juridische kosten, werd er een crowdfunding opgezet via het open-source crypto crowdfunding platform Juicebox. Onder de donateurs was ook een opvallend wallet adres te zien. Er werden namelijk 30 ether (ETH) gedoneerd door niemand minder dan mede-oprichter van ethereum, Vitalik Buterin. De donatie had een waarde van 113.000 dollar.

De steun vanuit Buterin komt niet geheel onverwachts, nu hij groot voorstander is van de privacy waarborging van ontwikkelaars. Zo schreef hij al meerdere voorstellen hoe ontwikkelaars kunnen worden beschermd op het Ethereum netwerk. 

Op dit moment staat de teller van donaties op zo’n 591 ETH. De gelden zullen gebruikt gaan worden om de twee ontwikkelaars van Tornado Cash financieel te ondersteunen in het verdere juridische proces.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 750.000 PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Crypto community spreekt zich uit

De uitspraak zorgt ervoor dat ontwikkelaars in gevaar kunnen komen met de door hen ontwikkelde producten. De crypto community heeft een duidelijk standpunt ingenomen wat het tegenovergestelde is van de toezichthouders. Zij zijn dan ook van mening dat het onterecht is dat ontwikkelaars, die enkel codes schrijven en programmeren, op dezelfde manier worden behandeld als terroristen.

Altijd een stap voor blijven? Sluit je aan bij onze Discord-community met meer dan 12.000 leden. Bespreek de laatste crypto-trends en verwachtingen en blijf op de hoogte van alle verdere ontwikkelingen. Doe mee!

Deel dit artikel
Nick de Jong

Nick de Jong is sinds maart 2024 werkzaam bij Crypto Insiders. Hij werd benaderd via een website voor freelancers. Naast zijn werk als juridisch ondersteuner voor de overheid, verdiept hij zich sinds 2015 in cryptocurrencies. De technologie achter digitale munten en hun maatschappelijke invloed fascineren hem. Hij is gespecialiseerd in blockchain en marktanalyses, en streeft ernaar om complexe cryptokwesties begrijpelijk te maken voor een breder publiek.

Net binnen
Trending
Bitcoin onder druk: Amerikaanse banenmarkt dwarsboomt bullrun
Duitsland dumpt 435 miljoen aan bitcoin, parlementslid slaat alarm
Bitcoin protocol stort in, miners zien inkomsten verdampen
Bitcoin protocol stort in, miners zien inkomsten verdampen
Bitcoin krijgt nieuwe tik en valt onder $67.000, markt zwaar getroffen
Onderzoek toont harde data: ‘bitcoin zal crashen naar $50.000’
Waarom daalt bitcoin tot onder $60.000? Drie mogelijke redenen
Waarom daalt bitcoin tot onder $60.000? Drie mogelijke redenen
Bitcoin onder druk: Amerikaanse banenmarkt dwarsboomt bullrun
3 redenen waarom de bitcoin koers al dagen daalt
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

Crypto behaalt grote overwinning in Binance & SEC rechtszaak
Crypto behaalt grote overwinning in Binance & SEC rechtszaak
Populaire cryptobeurs verwijdert tether en 5 andere bekende crypto
Crypto regels in EU verscherpt – banken en exchanges onder vuur
Cryptogiganten Ripple & Coinbase krijgen nieuw strijdwapen
Cryptogiganten Ripple & Coinbase krijgen nieuw strijdwapen
Advertentie