Foto: Shutterstock/Ms. Li
Om als bedrijf crypto gerelateerde dienstverlening aan te kunnen bieden, zijn er meestal ingewikkelde licenties en vergunningen nodig. Een grote betalingsverwerker in Frankrijk is dit gelukt, zij mogen zich nu gaan richten op de uitbreiding van haar crypto-dienstverlening in Europa.
Goedkeuring voor crypto-licentie
De BCB Group (BCB), gevestigd in Frankrijk, heeft goedkeuring ontvangen van de twee grootste financiële toezichthouders om als een Electric Money Institution (EMI) en een Digital Assets Services Provider (DASP) op te treden. Dit deelt het bedrijf in een recente aankondiging.
De BCB Group is een betalingsverwerker, die crypto bedrijven verbindt met het bankensysteem. De goedkeuringen, die zijn verleend door de Autorité de contrôle prudentiel et de résolution (ACPR) en de Autorité des marchés financiers (AMF) bieden BCB meer mogelijkheden in hun dienstverlening.
Elk bedrijf in Frankrijk die digitaal geld wil uitgeven, beheren of verstrekken dient een vergunning aan te vragen om op te treden als EMI. Zij kunnen dit aanvragen bij de ACPR. Hiermee kunnen ook verschillende betaalservices worden aangeboden. Bedrijven die cryptovaluta willen beheren of verhandelen, dienen hiervoor een DASP aan te vragen bij de AMF.
Hoewel de EMI-producten al aangeboden worden aan klanten, wacht men op dit moment nog op een goedkeuring van de AMF om ook de DASP-producten te lanceren.
Frankrijk bewust gekozen als crypto-thuishaven
BCB heeft in haar verklaring aangegeven dat zij Frankrijk hebben gekozen als Europese thuishaven, omdat de regels voor innovatie in fintech en digital assets kraakhelder zijn. Daarnaast sprak het dynamische bankwezen en het ecosysteem van financiële diensten hun erg aan.
Nu de goedkeuring er is, zal het bedrijf zich richten op verdere uitbreiding in Europa. Het zal samenwerkingen aan gaan met verschillende partijen uit de financiële markten. Volgens de voorzitter van BCB, Oliver Tonkin, is deze stap een werkelijke “game changer”. Sinds de Brexit is er voor het eerst een mogelijkheid om hun eerste stappen te zetten op het economische gebied van Europa.
Eerdere poging in Europa mislukte
Dit is niet de eerste poging van het bedrijf om zich op Europees grondgebied te vestigen. Vorig jaar waren ze van plan om een bank in Duitsland over te nemen. Door vertragingen in regelgeving en veranderende marktomstandigheden, besloten ze echter in juni vorig jaar om de stap toch niet te zetten.