Foto: X Nayib Bukele
In februari van dit jaar vonden er nieuwe presidentsverkiezingen plaats in El Salvador, het land dat als eerste ter wereld bitcoin (BTC) invoerde als wettelijk betaalmiddel.
President Nayib Bukele kreeg vijf jaar geleden de macht en nu start hij officieel zijn tweede termijn.
Situatie in El Salvador verbetert
In een toespraak deelde de president wat het land bereikt had. Zo is onder andere de extreme criminaliteit in het land de afgelopen vijf jaar flink gereduceerd:
“In twee jaar tijd hebben we een situatie omgedraaid, die al meer dan halve eeuw duurde, met meer dan 70.000 terroristen die het land controleerden en waarbij er meer doden zijn gevallen dan het gewapende conflict”, aldus Bukele.
In zijn eerste termijn als president kreeg hij veel steun voor zijn controversiële strijd tegen criminaliteit.
Ook ontving hij veel steun vanuit de wereldwijde crypto community, voor zijn keuze om bitcoin als wettelijk betaalmiddel te introduceren in het land.
Dit in tegenstelling tot zo’n drie kwart van de inwoners die in de beginperiode vooral sceptisch waren voor de keuze.
Bitcoin president krijgt tweede termijn
De dag na de verkiezingen verkondigde Bukele al de overwinning in het land, terwijl de uitslag nog niet bekend was. Volgens de president zou hij 58 van de 60 zetels hebben behaald. De uiteindelijke uitslag wees uit dat hij 54 zetels van de 60 wist te behalen.
Met de overtuigende overwinning mag Bukele nu vijf jaar langer blijven zitten als president van El Salvador.
De overwinning werd ook in de crypto community gevierd. Zo deelde onder andere crypto commentator Cory Bates via het social mediaplatform X zijn vreugde over de uitslag. Crypto mediaguru Pete Rizzo noemde de president zelfs de eerste bitcoin president:
“Vandaag precies 5 jaar geleden, zwoer Nayib Bukele zijn ambtseed, waarmee hij de president van El Salvador werd. Sinds die tijd is het land een wereldleider, een baken van vrijheid, veiligheid en innovatie. De eerste bitcoin president.”
Kiezen meer landen voor bitcoin?
Toen het land de keuze maakte voor bitcoin was er veel kritiek. Door de jaren heen heeft het land laten zien dat de keuze voor de cryptomunt veel goeds heeft gedaan voor het land. Zo goed zelfs, dat het Zuid-Amerikaanse land Argentinië mogelijk ook plannen zou hebben om bitcoin te adopteren.
Op 27 mei werd bekend dat de financieel toezichthouder van Argentinië, de National Securities Commission (CNV), een overleg zou hebben gehad met de National Commission of Digital Assets (CNAD) van El Salvador. In het overleg zou de crypto adoptie en regulatie zijn besproken.