Roy van Krieken Roy van Krieken
3 min. leestijd

“Einde van crypto-anonimiteit”: AI verandert spelregels voor belastingdiensten

Privacy-zorgen groeien naarmate overheden AI omarmen voor crypto-analy

s
icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Crypto nog niet uitgecasht? Je betaalt alsnog belasting

Foto: Henk Vrieselaar/Shutterstock

Volgens de CEO van Chainanalysis, Michael Gronager zullen openbare aanklagers en belastingautoriteiten zoals de IRS in Amerika, binnen vijf jaar gebruik maken van kunstmatige intelligentie (AI) om de blockchain te analyseren en complexe misdaden op te lossen. Dat zei hij in een gesprek met Cointelegraph.

Tijdens de Token2049-conferentie in Singapore op 20 september benadrukte Gronager dat AI binnenkort een essentiële rol zal spelen in misdaadbestrijding binnen de crypto-sector. Hij zei: “over een paar jaar zou crypto wel eens dé manier kunnen zijn om misdaad op te lossen, omdat het schaalbaarder, eenvoudiger en transparanter is. Je kunt het internationaal toepassen en er veel meer inzichten uithalen’’.

Volgens Gronager zou het automatiseren van onderzoeken met behulp van generatieve AI veel efficiënter zijn dan het huidige systeem, waarin tal van overheidsdiensten samenwerken. AI kan overlappen tussen verschillende afdelingen en daarmee het proces stroomlijnen, waardoor opsporingsactiviteiten sneller en doelgerichter worden.

Crypto beleggers al $15 miljard verloren door “buitensporig optreden” SEC
Crypto beleggers al $15 miljard verloren door

AI zal binnenkort crypto-belastingontduiking opsporen

Gronager zei ook dat ‘AI-agenten’ in de nabije toekomst zelfs in staat zijn om crypto-belastingontduikers op te sporen. Toch geeft hij aan dat degenen die vijf jaar of langer geleden cryptotransacties in bijvoorbeeld bitcoin hebben omgezet naar fiat, “waarschijnlijk buiten schot blijven.” “Er is een kans dat je destijds geen belasting hebt betaald, niet omdat je dat niet wilde, maar omdat je niet wist hoe,” aldus Gronager. 

Met de toegenomen beschikbaarheid van gespecialiseerde cryptobelastingadvocaten en geavanceerde softwaretools gelooft hij echter dat dit excuus in de toekomst niet meer zal volstaan. Belastingdiensten, zoals de Amerikaanse Internal Revenue Service (IRS), maken al gebruik van AI om mogelijke belastingontduikers te identificeren.

Advertentie

Groeiende angst voor overheden m.b.t crypto-belasting

Er groeit angst onder cryptobeleggers dat overheden met behulp van AI steeds meer zullen ingrijpen in hun financiën, vooral op het gebied van belasting en cryptobezittingen. Deze groep vreest dat hun financiële privacy wordt aangetast en dat AI zal leiden tot meer controle en regelgeving, wat in strijd is met de oorspronkelijke gedachtegang achter crypto, dat staat voor een decentraal netwerk. Deze groep is bezorgd dat zelfs kleinere transacties onder strenge overheidssurveillance komen te staan, wat hun financiële vrijheid beperkt.

Gronager benadrukt dat met de snelle ontwikkeling van AI-technologie, belastingdiensten steeds minder tolerant zullen zijn voor ontwijking. Naarmate de tools geavanceerder worden, zullen zowel kleine als grote cryptobeleggers zich beter moeten voorbereiden op strengere controles en naleving van belastingregels. “Het tijdperk van onwetendheid als excuus loopt ten einde,” waarschuwt hij. Hierdoor wordt de angst bij de groep voor autoriteiten wellicht nog meer aangewakkerd. 

Altijd een stap voor blijven? Sluit je aan bij onze Discord-community met meer dan 12.000 leden. Bespreek de laatste crypto-trends en verwachtingen en blijf op de hoogte van alle verdere ontwikkelingen. Doe mee!

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy van Krieken is redacteur bij Crypto Insiders sinds april 2021. Met een diploma in geschiedenis van de Universiteit Utrecht, heeft Roy zijn schrijfvaardigheden aangescherpt, wat een natuurlijke overgang naar een schrijfcarrière mogelijk maakte. Zijn interesse in cryptocurrency en blockchain werd gewekt door vrienden en zijn eigen investerings- en tradingervaring. Roy’s specialisaties omvatten macro-economische trends, trading en regulatie. Hij is vastbesloten om betrouwbare en toegankelijke crypto-informatie te bieden en zo bij te dragen aan de mainstream adoptie van cryptocurrency in Nederland.

Net binnen
Trending
arnhemmer-met-miljarden-aan-crypto-wil-niet-op-lijst
Arnhemmer met €3,6 miljard aan crypto wil niet op lijst naast Taylor Swift
PlanB ‘verliest’ al zijn bitcoin tijdens een zeilavontuur
PlanB ‘verliest’ al zijn bitcoin tijdens een zeilavontuur
Cryptobeurs gehackt: dieven gaan er met tientallen miljoen vandoor
Cryptobeurs gehackt: dieven gaan er met tientallen miljoenen vandoor
Crypto houders opgelet: belastingdienst gretig met aanslagen
Slecht belastingdienst nieuws: Nieuwe vermogensbelasting in 2027 blijkt onmogelijk
Cryptoproject verdwijnt met geld van investeerders, oprichters foetsie
Cryptoproject verdwijnt met geld van investeerders, oprichters foetsie
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

Bitcoin kleurt groen, maar Federal Reserve kan vanavond alles veranderen
Bitcoin kleurt groen, maar Federal Reserve kan vanavond alles veranderen
Crypto gekocht? Waarom je bank er vragen over kan stellen
Crypto gekocht? Waarom je bank er vragen over kan stellen
justin sun wil bitcoins redden van duitse overheid
Duitsland sluit 47 cryptobeurzen vanwege illegale activiteiten
Advertentie