Foto: DestroLove/Shutterstock
De Europese Centrale Bank is op dit moment aan het onderzoeken of het in de toekomst een central bank digital currency (CBDC) wil gaan uitgeven in de vorm van een digitale euro. Er zit potentie in, maar het heeft eigenlijk alleen zin als een groot deel van de Europeanen ook daadwerkelijk deze digitale euro zouden gaan gebruiken, aldus de centrale bank.
De langverwachte digitale euro
Gisteren publiceerde de ECB hun doelstellingen wat betreft een digitale euro in een blogpost. Dit bericht werd mede geschreven door de president van de ECB, Christine Lagarde en kwam met een uitgebreid rapport. Het rapport gaat in op een paar mogelijke ontwerpen voor een digitale euro, maar ook kaart het een aantal mogelijke problemen aan
“De digitale euro kan alleen succesvol zijn als hij deel gaat uitmaken van het dagelijks leven van de Europeanen. Hij moet een meerwaarde bieden ten opzichte van de bestaande oplossingen”,
Volgens Lagarde zou een digitale euro ook onder geen beding gezien moeten worden als een investering. Het moet puur gelden als betaalmiddel. Anders zou dit het bankensysteem flink onder druk kunnen zetten op het moment dat het financieel niet zo goed gaat in Europa.
“Anders zouden te veel commerciële bankdeposito’s naar de centrale bank kunnen worden overgeheveld – een scenario dat het voor banken moeilijker zou maken om leningen te verstrekken aan consumenten en bedrijven, en dat in tijden van financiële stress zelfs tot spanningen in het bankwezen zou kunnen leiden,”
De digitale euro moet waarde voor de gebruiker bieden
In het bericht wordt wel besproken dat een digitale euro voordelen kan bieden:
“De invoering van een digitale euro zou ervoor zorgen dat de burgers kunnen blijven vertrouwen op het monetaire anker achter hun digitale betalingen. Het zou de strategische autonomie van het Europese betalingsverkeer en de monetaire soevereiniteit beschermen en een uitwijkmogelijkheid bieden als de geopolitieke spanningen oplopen”.
Het is duidelijk dat het voor de ECB van cruciaal belang is dat een digitale euro in de toekomst ook daadwerkelijk waarde biedt voor de gebruiker. Anders is eigenlijk het niet de moeite waarde, dat stelt de ECB althans. Hoe dat er precies uit gaan zien zullen we voorlopig waarschijnlijk nog niet weten.