Foto: Bramby/Shutterstock
Het Europese Parlement heeft onlangs twee belangrijke aandachtspunten van de MiCA-wetgeving voor de crypto-industrie officieel goedgekeurd. Dit betekent dat de industrie in Europa duidelijke regels krijgt, wat in theorie goed is voor bedrijven die in crypto willen investeren. De effecten van deze duidelijkheid zijn al meetbaar.
Europa populair voor crypto durfkapitaal
Dat blijkt uit onderzoek van Bloomberg. Waar Europa in het eerste kwartaal van 2022 de bron was van slechts 5,9% van het durfkapitaal is dit sindsdien hard toegenomen. In het eerste kwartaal van 2023 is Europa’s deel gegroeid tot 47,6% van het totaal – bijna een vertienvoudiging in slechts een jaar tijd dus. Om hoeveel geld het in totaal gaat zegt de Amerikaanse zakenkrant niet.
Ook belangrijk is dat Bloomberg het Verenigd Koninkrijk apart heeft berekend van de rest van Europa. Het VK beoogt om ook een belangrijke ‘crypto-hub’ te worden, maar het stelt net iets andere regels op. Het is sinds Brexit immers geen onderdeel meer van de EU. Of de zakenkrant Russisch geld ook als onderdeel van dat van Europa ziet is niet duidelijk.
In ieder geval blijkt uit de data dat De Europese crypto-sector is gegroeid ten koste van vrijwel alle andere belangrijke bronnen van kapitaal. Met name de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk hebben marktaandeel in moeten leveren, maar ook de rest van de wereld is gegroeid. Het vierde kwartaal van 2022 was erg gunstig voor Singapore. In dat kwartaal stond Europa er niet zo best voor, maar nu is het aandeel van Singapore weer terug bij af.
The MiCA effect 🇪🇺🚀
The share of VC investment into European crypto projects is up almost 10x in one year – from a share of 5.9% in Q1 2022 to 47.6% in Q2 2023.
Regulatory clarity attracts capital & entrepreneurs from around the world. Great development for crypto in Europe! pic.twitter.com/kUVp3rwlg3
— Patrick Hansen (@paddi_hansen) May 9, 2023
Investeerders blij met crypto-wet MiCA
Het effect van de aanstaande MiCA-wetgeving (Markets in Crypto-Assets) is niet alleen merkbaar in abstracte grafieken. Volgens een onderzoek van een Europees crypto-investeringsfonds is Europa nu een stuk populairder dan voorheen.
Een aantal Europese Steden zijn door de hoop op goed beleid een heuse crypto-hub geworden, namelijk Lissabon, Berlijn en Parijs. Veel oprichters van projecten zijn afkomstig uit de VS, waar regulerende instanties minder steun bieden aan de industrie.