Foto: Cryptographer/Shutterstock
India heeft begin dit jaar zijn plannen omtrent belastingen op cryptocurrencies tóch doorgezet. Het zijn strenge regels die duidelijk aangeven wie in India de baas is: de overheid. De angst was dat het handelaren zó zou ontmoedigen dat het negatieve gevolgen zou hebben voor de markt. Nu de nieuwe regelgeving is ingevoerd, is dat ook exact wat er gebeurt.
Indiërs stoppen met crypto
Het handelsvolume in crypto als bitcoin (BTC) is op veel handelsplatformen in India tot ongekend lage niveaus gekelderd. Dat schrijft het Indiase Business Today. Het handelsvolume op de populaire Indiase exchange WazirX is met 82% gedaald ten opzichte van juni. Op CoinDCX en op ZebPay gaat het om een gemiddelde daling van 70% en 76%.
Dat zijn serieuze afnames in het volume in slechts één maand tijd. Daarbij moet rekening worden gehouden dat de lage koersen en hoge onzekerheid op alle financiële markten ook een grote rol spelen. Ook is de maand nog jong, maar deze cijfers geven wel een duidelijk beeld van de situatie in India aan.
De overheid hamert in het land erg hard op de strenge wetten die het heeft ingevoerd. Zo wordt er nog veel meer dan in Europa vastgehouden aan regels omtrent Know Your Customer (KYC) en Anti-Money Laundering (AML) regelgeving. De nieuwe regels houden in dat je in India maar liefst 30% moet betalen op behaald rendement, en 1% op transacties.
Dit zijn de gevolgen van slechte regulatie
Zo’n soort situatie hoeft niet per se een effect te hebben op de rest van de markt. Het dalende volume in India zal geen grote invloed hebben op de prijzen van cryptocurrencies. Dat zou anders kunnen zijn als dit soort overdreven strenge regelgeving overal wordt ingevoerd.
Niet alleen India pakt dingen hard aan. China had vorig jaar zelfs een algeheel verbod op crypto-transacties uitgeroepen. Je kunt in China zelfs opgepakt worden als je publiekelijk geld hebt opgehaald voor een crypto-project. Zo radicaal kan het dus ook lopen.
Met de Nederlandse, Belgische en Europese overheid mogen we dus vooralsnog blij zijn. Sommige mensen binnen de overheid zullen ongetwijfeld denken dat crypto een kansloos concept is, maar de keuze ligt in elk geval nou bij jou zelf. Ook overheden hier in Europa worden steeds strenger met crypto, maar een gebrek aan tolerantie is er (nog) zeker niet.