Erik Juffermans Erik Juffermans
2 min. leestijd

Digitale euro: Toezichthouders uiten ernstige privacyzorgen

s
icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Spanjaarden zeggen 'nee' tegen komst digitale euro: onderzoek

Foto: T. Schneider/Shutterstock

Deze week schreven we al dat na twee lange jaren aan onderzoek de Europese Centrale Bank (ECB) de volgende fase is gestart van de digitale euro. Deze fase, waarin de puntjes op de “i” zullen worden gezet, zal nog eens twee jaar in beslag nemen. Europese data toezichthouders maken zich echter zorgen en willen duidelijkere privacyregels. 

EU dwingt crypto-bedrijven tot massale screening gebruikers
EU dwingt crypto-bedrijven tot massale screening gebruikers

Europese data toezichthouders hebben kritiek op ECB

De European Data Protection Board en de European Data Protection Supervisor hebben in een gezamenlijk statement gereageerd op de plannen van de ECB. Ze deden ook enkele voorstellen over de aanstaande ‘central bank digital currency’ (CBDC) van Europa.

Zo zouden de twee data toezichthouders graag verbeterde mechanismen zien die de persoonlijke data van gebruikers beschermen. Het huidige plan van de ECB implementeert bijvoorbeeld singulaire datapunten per gebruiker.

De data toezichthouders stellen een herziening hiervan voor. Ze vragen zich af of singulaire datapunten per gebruiker nodig zijn. Als alternatief stellen ze een decentrale bewaring van deze data voor.

Een ander onderdeel van het plan van de ECB is dat alle transacties onderworpen worden aan anti-witwas en anti-terrorisme regels. De twee Europese data toezichthouders prefereren “minder extreme maatregelen”. 

Ze geven de voorkeur aan een zogenaamde ‘privacy drempel’ voor online transacties. Transacties met een waarde onder deze drempel moeten niet worden onderworpen aan deze anti-witwas en anti-terrorisme maatregelen, vinden de data toezichthouders. Ze doelen op ‘dagelijkse transacties van lage waarde’ maar noemen geen specifieke drempelwaarde.

Digitale euro toch minder anoniem dan gedacht

Critici van een digitale euro maken zich het meeste zorgen over privacy implicaties. Een Europese CBDC zou namelijk alle financiële vrijheid wegnemen bij gebruikers. Dit zijn dus terechte zorgen als het aan de twee Europese data toezichthouders ligt. Het is nu aan de ECB om de adviezen van de data toezichthouders te beoordelen en zo nodig te implementeren.

Begin september zei Fabio Panetta, bestuurslid van de ECB, nog dat de digitale euro een hoge mate van anonimiteit zou hebben. Aan het eind van de maand werd hier echter op teruggekomen. Ook de meest recente plannen van de ECB tonen aan dat de digitale euro nog een hoop privacy implicaties heeft.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Erik Juffermans is sinds januari 2022 een gepassioneerde auteur bij Crypto Insiders. Met een academische achtergrond in internationale politiek en antropologie, combineert hij zijn kennis en kritische blik om diepgaande analyses te maken over de raakvlakken tussen crypto en diverse maatschappelijke aspecten. Sinds 2017 is Erik actief in de cryptowereld, gedreven door de unieke financiële vrijheid en de tegendraadsheid van de sector. Hij specialiseert zich in Bitcoin mining, Decentralized Finance, overheid en regulatie, en Ethereum.

Net binnen
Trending
Nederlandse trader onthult: zo spot je memecoin parels vroegtijdig
Nederlandse handelaar onthult ‘zo vind ik memecoin parels vroegtijdig’
Bitcoin nadert snel $100.000, altcoins als ETH, XRP en ADA ontploffen
Deze cryptomunt stormt de top 50 binnen na stijging van 190%
Solana-ontwikkelaars ontwijken groot gevaar door pijlsnelle update
Dit had je verdiend als je sinds 2020 maandelijks €100 aan Solana kocht
Bitcoin houders opgelet: rentestijging bedreigt droom van €100.000
Bitcoin houders opgelet: rentestijging bedreigt droom van $100.000
XRP koers knalt met 14% omhoog na groot nieuws van SEC-voorzitter
XRP koers knalt met 14% omhoog na groot nieuws van SEC-voorzitter
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

Nederlandse cryptobedrijven kunnen nu vergunning aanvragen bij AFM
AFM ziet gevaren bij losgebarsten bitcoin-markt voor Nederlanders
'Wat hij met crypto gedaan heeft, daarvoor is sorry niet genoeg'
‘Wat hij met crypto gedaan heeft, daar is sorry niet genoeg voor’
Minister van Financiën Heinen geeft toe: 'Ik heb zelf ook crypto'
Minister van Financiën Heinen geeft toe: ‘Ik heb zelf ook crypto’
Advertentie