Onlangs gaf het Ministerie van Financiën aan dat ze willen experimenteren met digitale munten in Nederland als betaalmiddel. Mensen kunnen dit geld dan gebruiken naast het geld wat ze op hun rekening hebben staan of als cash geld bezitten.
Deze maatregelen werden naar voren gebracht middels een rapport dat gepubliceerd werd op de site van de overheid. Het doel van het betaalmiddel is betalingen met verschillende landen gemakkelijker en sneller maken. Het doel is dan ook om een munt te maken die door heel Europa te gebruiken is. Een half jaar geleden adviseerde een groep economen een dergelijk systeem te ontwikkelen. Vroeger hadden mensen nog veel geld op hun spaarrekening staan of cash in huis, tegenwoordig is het houden van cash in huis steeds minder populair. Iedereen lijkt afhankelijker te worden van banken
Wat niet specifiek in het rapport naar voren kwam was Libra van Facebook. Al lijkt het aannemelijk dat het balletje omtrent een eigen digitale munt aan het rollen kwam als gevolg van het feit dat cryptocurrencies als Libra en andere stablecoins het monetaire systeem in gevaar kunnen brengen.
Volgens onderzoek van de Nederlandse Bank zou een dergelijke eigen munt dus bijdragen aan het vertrouwen in het geldsysteem. In bijvoorbeeld onzekere tijden zoals wij die nu kennen door het coronavirus, of als er een nieuwe financiële crisis dreigt. Minister Hoekstra van Financiën gaf aan dat een dergelijke munt een nieuwe stimulans kan geven aan de financiële sector. Nederland is van plan binnen twee jaar aan de slag te gaan met een test.
Nederland is echter niet het eerste land wat experimenteert met een digitale euro. In Frankrijk zijn ze al begonnen met een experiment waarbij de Europese Centrale Bank aangaf achter het idee te staan. Het belangrijkste standpunt van de digitale munt is daarom volgens de DNB ook om een munt te creëren die door heel Europa inzetbaar is.
In ander nieuws van eigen bodem; de Eerste Kamer heeft de ‘cryptowet’ bijna unaniem aangenomen. Een poging van Kamerlid Otten om mkb-bedrijven in de cryptosector te ontzien van de hoge toezichtkosten en administratieve verplichtingen mocht niet baten.
Belastingvrij verdienen in 2024: Hoeveel mag je verdienen zonder belas…