Foto: Shutterstock/Fortgens Photography
De Rotterdamse politie heeft recentelijk honderden gevallen van cryptofraude opgespoord. De fraude omvatte voornamelijk illegale activiteiten met betrekking tot cryptocurrencies zoals bitcoin (BTC) en ethereum (ETH). Daarbij maken criminelen gebruik van hun charmes om via valse investeringsplatforms en nep-transacties slachtoffers op te lichten.
Politie en Chainalysis ontmaskeren grootschalige cryptofraude
De politie heeft haar aanpak tegen cryptofraude versterkt door intensieve samenwerking met zowel nationale als internationale opsporingsdiensten. Samen met het blockchainbedrijf Chainalysis werden er 186 Nederlandse slachtsoffers van fraude opgespoord. Bij één van hen kon zelfs een fraudegeval ter waarde van €65.000 voorkomen worden.
Voornamelijk de welbekende romance scams waren populair, bleek uit het onderzoek. Slachtoffers worden daarbij via datingsites en social media maanden lang aan het lijntje gehouden. Zij krijgen beloftes te horen dat zij snel rijk kunnen worden door te investeren in crypto. Vervolgens verdwijnen alle geïnvesteerde fondsen in de zakken van de oplichters.
Het is vaak een spelletje op de lange adem, laat Jesse Brobbel van politie Rotterdam weten. Zo wordt er vaak eerst gevraagd om een ‘kleine’ investering van een paar honderd euro. De beloofde hoge rendementen worden dan waar gemaakt, door simpelweg een groter bedrag terug te storten naar de nietsvermoedende slachtoffer in wording.
Dit gaat van kwaad tot erger. Bij het openen van een cryptowallet door de fraudeur voor het slachtoffer zit een document. Dat document zorgt ervoor dat mensen met verkeerde bedoelingen te alle tijde bij het geld van de slachtoffer kunnen bemachtigen.
“Daarmee kan de dader makkelijk cryptomunten stelen. Als een slachtoffer dan de rest van het spaargeld stort op de cryptorekening, wordt zo’n goedkeuring heel kwalijk. Het is lastig om dat geld ooit terug te zien”, vertelde Brobbel aan het NOS Radio 1 Journaal.
Politie voorkomt veel verliezen, maar waarschuwt investeerders massaal
Operatie Spincaster, zoals de samenwerkingsoperatie wordt genoemd, identificeerde ruim $162 miljoen aan gestolen geld. Gelukkig was de politie er in sommige gevallen op tijd bij. Niet alles van dat totaalbedrag is uiteindelijk gestolen.
Opvallend is dat de leeftijd van de gedupeerden vrij ver uit elkaar liggen, aldus Brobbel.
“Jonge mensen die via sociale media geworven worden, maar ook ouderen die denken ‘ik heb een aardig potje spaargeld om daar iets mee te doen’.”
De gevolgen voor slachtoffers van cryptofraude zijn vaak ernstig. Veel mensen verliezen aanzienlijke bedragen geld aan deze fraudeurs. De politie benadrukt het belang van preventie en waarschuwt potentiële investeerders om waakzaam te zijn bij het omgaan met online investeringsmogelijkheden. Vooral aanbiedingen die te mooi lijken om waar te zijn, moeten met argwaan bekeken worden.
“Net als met normaal geld is het cryptogeld lastig terug te vinden. Het is daarom belangrijk om oplichting te voorkomen, in plaats van achteraf te balen dat het is gebeurd”, sluit Brobbel af.