Tim Kamp Tim Kamp
3 min. leestijd

Cryptoscams opgespoord door politie Rotterdam: Honderden slachtoffers ontdekt

s
icon-overheidregulatie
Overheid en re…
politie rotterdam kraakt crypto met honderden slachtoffers

Foto: Shutterstock/Fortgens Photography

De Rotterdamse politie heeft recentelijk honderden gevallen van cryptofraude opgespoord. De fraude omvatte voornamelijk illegale activiteiten met betrekking tot cryptocurrencies zoals bitcoin (BTC) en ethereum (ETH). Daarbij maken criminelen gebruik van hun charmes om via valse investeringsplatforms en nep-transacties slachtoffers op te lichten.

Pavel Doerov betaalt miljoenenborg: Telegram-baas mag Frankrijk niet verlaten
Pavel Doerov betaalt miljoenenborg: Telegram-baas mag Frankrijk niet verlaten

Politie en Chainalysis ontmaskeren grootschalige cryptofraude

De politie heeft haar aanpak tegen cryptofraude versterkt door intensieve samenwerking met zowel nationale als internationale opsporingsdiensten. Samen met het blockchainbedrijf Chainalysis werden er 186 Nederlandse slachtsoffers van fraude opgespoord. Bij één van hen kon zelfs een fraudegeval ter waarde van €65.000 voorkomen worden.

Voornamelijk de welbekende romance scams waren populair, bleek uit het onderzoek. Slachtoffers worden daarbij via datingsites en social media maanden lang aan het lijntje gehouden. Zij krijgen beloftes te horen dat zij snel rijk kunnen worden door te investeren in crypto. Vervolgens verdwijnen alle geïnvesteerde fondsen in de zakken van de oplichters.

Het is vaak een spelletje op de lange adem, laat Jesse Brobbel van politie Rotterdam weten. Zo wordt er vaak eerst gevraagd om een ‘kleine’ investering van een paar honderd euro. De beloofde hoge rendementen worden dan waar gemaakt, door simpelweg een groter bedrag terug te storten naar de nietsvermoedende slachtoffer in wording.

Dit gaat van kwaad tot erger. Bij het openen van een cryptowallet door de fraudeur voor het slachtoffer zit een document. Dat document zorgt ervoor dat mensen met verkeerde bedoelingen te alle tijde bij het geld van de slachtoffer kunnen bemachtigen.

“Daarmee kan de dader makkelijk cryptomunten stelen. Als een slachtoffer dan de rest van het spaargeld stort op de cryptorekening, wordt zo’n goedkeuring heel kwalijk. Het is lastig om dat geld ooit terug te zien”, vertelde Brobbel aan het NOS Radio 1 Journaal.

Advertisement

Politie voorkomt veel verliezen, maar waarschuwt investeerders massaal

Operatie Spincaster, zoals de samenwerkingsoperatie wordt genoemd, identificeerde ruim $162 miljoen aan gestolen geld. Gelukkig was de politie er in sommige gevallen op tijd bij. Niet alles van dat totaalbedrag is uiteindelijk gestolen.

Opvallend is dat de leeftijd van de gedupeerden vrij ver uit elkaar liggen, aldus Brobbel.

“Jonge mensen die via sociale media geworven worden, maar ook ouderen die denken ‘ik heb een aardig potje spaargeld om daar iets mee te doen’.”

De gevolgen voor slachtoffers van cryptofraude zijn vaak ernstig. Veel mensen verliezen aanzienlijke bedragen geld aan deze fraudeurs. De politie benadrukt het belang van preventie en waarschuwt potentiële investeerders om waakzaam te zijn bij het omgaan met online investeringsmogelijkheden. Vooral aanbiedingen die te mooi lijken om waar te zijn, moeten met argwaan bekeken worden.

“Net als met normaal geld is het cryptogeld lastig terug te vinden. Het is daarom belangrijk om oplichting te voorkomen, in plaats van achteraf te balen dat het is gebeurd”, sluit Brobbel af.

Geen belangrijk crypto nieuws meer missen? Volg dan ons spiksplinternieuwe Whatsapp Kanaal. Hier houden we je 7 dagen per week op de hoogte van het belangrijkste crypto nieuws.

Deel dit artikel
Tim Kamp

Tim Kamp is sinds september 2023 redacteur bij Crypto Insiders. Met een HBO Bachelor in Sport, Management & Ondernemen van de Hogeschool van Amsterdam en ervaring bij BitKamp, brengt hij een unieke combinatie van marketingkennis en crypto-expertise. Zijn passie voor cryptocurrency ontstond vanuit een interesse in geldbeheer en investeren, wat hem uiteindelijk naar Bitcoin leidde. Bij Crypto Insiders deelt hij nu zijn kennis en inzichten met een breed publiek.

Net binnen
Trending
Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk - eindigde in nachtmerrie
Uitgelicht Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk – eindigde in nachtmerrie
Succesvolle man boekte 566.500% winst door slimme zet in crypto coin
Succesvolle man boekte 566.500% winst door slimme zet in crypto
Bitcoin kan dit weekend onder $50.000 duiken, waarschuwt Arthur Hayes
Waarom daalt de bitcoin koers vandaag zo hard?
Bitcoin 'op randje van crash', 2021-scenario is mogelijk
Crypto Radar: Bitcoin koers klapt en zakt $2.500 in anderhalf uur tijd
XRP drama toch niet voorbij? Ripple vraagt uitstel boete voor beroep
XRP drama toch niet voorbij? Ripple vraagt uitstel boete voor beroep
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

'De SEC is de rechtbank aan het misleiden', zegt crypto-topman
‘De SEC is de rechtbank aan het misleiden’, zegt crypto-topman
Cryptosalaris wint in rechtbank: werkgever moet uitbetalen in crypto
Cryptosalaris wint in rechtbank: werkgever moet uitbetalen in crypto
Video van gegijzelde directeur van cryptobeurs verspreid op X
Video van gegijzelde directeur van cryptobeurs verspreid op X
Advertentie