Tim Kamp Tim Kamp
3 min. leestijd

Cryptosalaris wint in rechtbank: werkgever moet uitbetalen in crypto

Dubai zet deur open voor cryptosalarissen: Volgt rest van de wereld?

s
icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Cryptosalaris wint in rechtbank: werkgever moet uitbetalen in crypto

Foto: r.classen/Shutterstock

Crypto wordt langzaamaan steeds meer geaccepteerd als salaris, dat blijkt ook uit een recente uitspraak van de rechtbank van Dubai.

De Dubai Court of First Instance oordeelde in het voordeel van een werknemer die onbetaalde salarissen in crypto eiste, wat de deur opent voor het gebruik van digitale valuta in arbeidscontracten.

‘De SEC is de rechtbank aan het misleiden’, zegt crypto-topman
'De SEC is de rechtbank aan het misleiden', zegt crypto-topman

Cryptosalarissen erkend door rechtbank Dubai

Salarissen die worden uitbetaald in crypto, zoals bitcoin (BTC), worden steeds normaler. Het is echter niet zo eenvoudig als het klinkt. Zowel werknemers als werkgevers krijgen vaak te maken met juridische hordes. Nu rechtbanken en bedrijven in Dubai soepeler worden in hun uitspraken, lijkt het steeds eenvoudiger te worden.

Drie weken geleden deed een rechtbank in Dubai een positieve uitspraak omtrent cryptosalarissen. Op 15 augustus erkende de stad uit het Midden-Oosten dat crypto ingezet kan worden voor salarisbetalingen. Daar was de Dubai Court of First Instance verantwoordelijk voor.

Het vonnis werd uitgesproken na een geschil tussen werknemer en werkgever. De werknemer wilde graag een onbetaald deel van zijn loon in crypto gestort krijgen, terwijl de werkgever hier liever niet aan mee wilde werken.

De rechtbank voldeed aan de eis van de werknemer. De werkgever moet het laatste deel van het loon uitbetalen in crypto. Opvallend is dat een soortgelijke zaak, die dateert uit het cryptonieuws van 2023, de andere kant op viel. Toen hoefde de werkgever geen salaris in crypto uit te betalen. Dit markeert een volledige ommekeer in de houding van de rechtbank in Dubai ten aanzien van cryptosalarissen.

Experts onderzoeken de implicaties van deze juridische ommezwaai. Zo ook bij het advocatenkantoor NeoLegal in de Verenigde Arabische Emiraten. Irina Heaver is een partner van het advocatenkantoor en liet weten erg positief te staan tegenover de gerechtelijke beslissing:

“Het is geruststellend om te zien dat de rechtbank erkent dat loon, of het nu betaald wordt in fiat of cryptocurrency, het rechtmatige recht is van de werknemer voor hun overeengekomen werk.”

 

Advertentie

Uitbetalingen in bitcoin vooral populair in Web3-wereld

Het fenomeen van salarisbetalingen in crypto wint steeds meer terrein in de wereld. Landen als de Verenigde Staten, Japan en Australië staan steeds optimistischer tegenover deze vorm van betaling. Vooral bij bedrijven die actief zijn in de crypto-industrie is het populair. Hoewel dit logisch klinkt, blijft het een opmerkelijke ontwikkeling in de sector.

Dat erkent ook Pratick Mullin, CEO en medeoprichter van het Real World Asset Tokenization platform Mantra. Mantra is een platform waarbij fysieke activa zoals vastgoed, grondstoffen of bedrijfsobligaties worden omgezet in digitale tokens op de blockchain. Mullin herkent de trend terug in zijn onderneming:

“Bij het bouwen in Web3 is het vanzelfsprekend dat mensen hun persoonlijke fondsen onchain beheren. Daarom is er een natuurlijke vraag geweest om salarissen van onze kant in crypto te ontvangen, waarbij onze werknemers ervoor kiezen om hun administratie en andere vereisten zelf af te handelen.”

 

Maar waar blijft die crypto bullrun nou?

In onze nieuwe podcast op Spotify of Apple podcast bespreken onze hosts het laatste crypto nieuws, en waar ingezoomd wordt op de meest gestelde vraag: Waar blijft de bitcoin bullmarkt nou? Ivan en Raoul duiken dieper in de Bitcoin cycles. Hoe ver zitten we van een ‘normale’ cycle af, en wat kunnen we verwachten van de bullmarkt?

Gratis luisteren

Als onafhankelijk nieuwsplatform is ons doel jou op de hoogte te houden van de laatste ontwikkelingen in de cryptowereld. Volg ons gratis op Google News om ons te ondersteunen en zorg ervoor dat je altijd direct het laatste nieuws ontvangt.

Deel dit artikel
Tim Kamp

Tim Kamp is sinds september 2023 redacteur bij Crypto Insiders. Met een HBO Bachelor in Sport, Management & Ondernemen van de Hogeschool van Amsterdam en ervaring bij BitKamp, brengt hij een unieke combinatie van marketingkennis en crypto-expertise. Zijn passie voor cryptocurrency ontstond vanuit een interesse in geldbeheer en investeren, wat hem uiteindelijk naar Bitcoin leidde. Bij Crypto Insiders deelt hij nu zijn kennis en inzichten met een breed publiek.

Net binnen
Trending
Amateur bitcoin miner krijgt door toeval de jackpot, in één klap rijk
Amateur bitcoin miner krijgt door toeval de jackpot, in één klap rijk
Vrouw (26) ontving €2,5 miljoen in crypto, twijfelt over onverwacht fortuin
Vrouw (26) ontving €2,5 miljoen in crypto, worstelt met nieuwe realiteit
Bitcoin-eenjaar-geleden-rekensom-wat-1000euro
Rekensom: Wat €1000 in Bitcoin een jaar geleden nu waard zou zijn
Bitcoin op scherp, zet woensdag en donderdag in je agenda
Bitcoin op scherp, zet woensdag en donderdag in je agenda
Wat kan Bitcoin fataal worden en de koers naar €0 sturen?
Wat kan Bitcoin fataal worden en de koers naar €0 sturen?
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

SEC bestempelt nog meer crypto als effecten in strijd tegen Binance
SEC bestempelt nog meer crypto als effecten in strijd tegen Binance
Nalatige crypto wetgeving leidt tot tik op de vingers voor Britse waakhond
Britse overheid maakt Bitcoin ‘officieel bezit’ met nieuwe cryptowet
Crypto-waakhond SEC onder vuur om dubieuze personeelskeuzes
Crypto-waakhond SEC onder vuur om dubieuze personeelskeuzes
Advertentie