AFM: Finfluencers spelen dubieuze rol in crypto-manipulatie
Foto: JPstock/Shutterstock
De Autoriteit Financiële Markten (AFM) waarschuwt voor groeiende manipulatiepraktijken in de wereld van crypto. In specifieke voor de ‘pump-and-dump’-strategieën. Hierbij wordt door middel van valse of misleidende informatie de waarde van een crypto kunstmatig opgeblazen. De initiatiefnemers verkopen dan vervolgens hun coins tegen een hoge prijs. Hierdoor blijven andere beleggers achter met waardeloze of sterk gedevalueerde activa.
MiCAR maakt einde aan crypto-oplichtingspraktijken
Vanaf 30 december dit jaar worden deze manipulatieve praktijken in Nederland officieel verboden. De AFM benadrukt dat deze frauduleuze tactiek een groot deel uitmaakt binnen de cryptomarkt.
Tevens is het vaak moeilijk voor beleggers om deze te herkennen, stelt de toezichthouder. Vooral nieuwe en kleinere munten zijn vatbaar voor pump-and-dump-oplichtingen omdat ze vaak minder gereguleerd zijn en meer gevoelig zijn. Dat komt door de lage liquiditeit in het cryptoproject, waardoor ze gevoeliger zijn voor grote aan- en verkopen.
De AFM geeft aan dat de regulatie op pump-en-dump-oplichtingen dan pas in het land komt door de MiCA-regeling. MiCAR staat voor Markets in Crypto-Assets Regulation. Het is een Europese wet die een juridisch kader biedt voor de handel in en uitgifte van cryptocurrency. Deze regeling gaat eind 2024 van start in Nederland, blijkt uit het cryptonieuws. Het doel van MiCA is om beleggers beter te beschermen, marktintegriteit te waarborgen en regelgeving in de hele Europese Unie op elkaar af te stemmen. De wetgeving wordt vanaf eind 2024 van kracht en zorgt voor meer transparantie en toezicht in de cryptomarkt. Zo ook bij pump-en-dump’s.
AFM heeft duidelijk waarschuwing voor cryptobeleggers
In het verleden heeft de AFM crypto-activa al meerdere keren kritisch onder de loep genomen. Nu waarschuwt de overheidsorganisatie dat beleggers extra waakzaam moeten zijn. Vooral via sociale media en privéberichten worden crypto-investeringen gepromoot.
Dit gebeurd ook door invloedrijke personen, de zogeheten finfluencers (afkorting voor financiële influencers). Zij dragen, onbewust of bewust, bij aan deze manipulatieve praktijken.
AFM-bestuurder Hanzo van Beusekom geeft aan angstig te zijn voor de cryptofraudeurs. Zij weten maar al te goed hoe zij nietsvermoedende investeerders in de val moeten lokken.
“Wij maken ons zorgen om deze wijdverspreide vorm van marktmanipulatie. De mogelijke voordelen van digitale innovaties op basis van crypto’s kunnen alleen ten volle worden gerealiseerd als er sprake is van duurzaam vertrouwen in de sector,” aldus van Beusekom tegen de Telegraaf.
Tot slot worden beleggers aangeraden grondig onderzoek te doen naar de markt waarin ze investeren. Daarbij moeten zij vooral niet blind vertrouwen op informatie van online influencers of cryptogroepen. Hier staat helaas een hoop troep tussen, aldus de AFM.
Iets waar de financiële waakhond nog wel aandacht aan besteed is het blijvende risico in de crypto-industrie. De cryptomarkt is en blijft een plek waarin risico’s altijd zullen blijven bestaan. Handel daarom alleen met geld dat je kan missen en verdiep je goed in je beleggingsmogelijkheden.