Foto: MDart10 / Shutterstock.com
De opkomst van cryptocurrencies en Decentralized Finance(DeFi) vormt een toenemend risico voor de stabiliteit van het wereldwijde financiële systeem. Dat stelt althans een nieuw rapport van de Bank for International Settlements (BIS) dat op 15 april is gepubliceerd. De organisatie roept op tot strengere regulering, vooral rondom stablecoins.
Cryptomarkt bereikt ‘kritieke massa’
Volgens de BIS, ook wel de centrale bank der centrale banken genoemd, heeft de cryptomarkt inmiddels een kritieke massa bereikt. Tot nu toe stelden veel centrale banken dat crypto te klein en te geïsoleerd was om een echt risico voor de financiële stabiliteit te vormen.
Het nieuwe rapport stelt echter dat de cryptomarkt inmiddels een kritieke massa heeft bereikt, ondanks dat de koppeling met traditionele financiën (TradFi) nog beperkt zou zijn. De introductie van bitcoin ETF’s, de groei van stablecoins en tokenisatie van real-world assets (RWA) veranderen dit beeld.
Deze innovaties zijn bedoeld om een brug te slaan tussen crypto en TradFi, maar vergroten juist het risico op financiële destabilisatie. Met name de intrede van grote vermogensbeheerders zoals BlackRock en Fidelity heeft voor een versnelling gezorgd. Door bitcoin (BTC) te omarmen als een legitiem financieel product, stroomt er veel kapitaal de sector in.
Stablecoins zijn een risico
Met name het gebrek aan bescherming van retailbeleggers baart zorgen. De BIS stelt dat stablecoins een centrale rol spelen in het interne- en externe betalingsverkeer met cryptocurrencies. Zij vormen bovendien het smeermiddel tussen TradFi en DeFi.
Maar de BIS twijfelt aan hun gebrekkige transparantie en soms dubieuze reserves waardoor stabecoins worden gezien als tikkende tijdbommen. Zonder heldere regels rondom stabiliteit en reserveverplichtingen, kunnen stablecoins bij paniek op de markten moeilijk inwisselbaar blijken.
De oproep tot regulering volgt kort op de goedkeuring van twee wetsvoorstellen in de VS: de STABLE Act en de GENIUS Act. Beide wetten leggen nadruk op transparantie, bescherming van gebruikers en naleving van anti-witwasregels.
Ongelijkheid groeit door crypto
Een van de opvallendste conclusies uit het rapport is dat cryptocurrencies, ondanks zijn belofte om niemand uit te sluiten, juist kan leiden tot een grotere kloof tussen rijk en arm. Tijdens de ondergang van FTX in 2022, bleken grote BTC-bezitters massaal te verkopen terwijl kleine beleggers juist bleven kopen. De BIS waarschuwt dat dit patroon ervoor zorgt dat vermogen verschuift van de minst kapitaalkrachtigen naar de allerrijksten.
Een soortgelijke observatie kwam eerder van Ulrich Bindseil van de Europese Centrale Bank (ECB). Hij ziet bitcoin als een systeem waarbij rijkdom verschuift van late instappers naar vroege investeerders die vaak vermogender zijn. Extreme volatiliteit versterkt dit effect.
Regulering nodig, maar ruimte voor innovatie
Het BIS is van mening dat DeFi op dezelfde manier moet worden gereguleerd als banken. Denk aan klantidentificatie (KYC), transparantie van protocollen en kwalificatie-eisen voor ontwikkelaars. Stablecoins blijven daarbij een hekelpunt. Hun centrale rol maakt ze kwetsbaar. De BIS pleit voor verplichte reserves en streng toezicht, zoals de EU inmiddels regelt via MiCA.
Hoewel de BIS benadrukt dat zowel DeFi als traditionele financiële systemen vergelijkbare economische drijfveren kennen, brengen kenmerken zoals smart contracts unieke uitdagingen met zich mee. Regulering moet daarom niet alleen beschermen, maar ook ruimte bieden voor innovatie.
Wil je nou altijd op de hoogte zijn – volg ons net als duizenden anderen gratis op X.
🔥 Wil jij weten hoe Bitvavo bepaalt welke crypto’s je kunt kopen? Luister de podcast nu of sla ‘m op